Napunk

Napunk newsfilter: Ficóék falhoz állították a szlovák jogállamot

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Nem átszervezés, hanem megszűnés vár a különleges ügyészségre. 2. Visszamenőleg foszthatják meg Čurilláékat a védett bejelentői státusztól. 3. Trump csak egy napig lenne diktátor.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Nem átszervezés, hanem megszűnés vár a különleges ügyészségre

A kormány szerdán jóváhagyta azt a javaslatot, amely szerint január 15-től megszűnik a politikailag kényes ügyek nagy részével foglalkozó különleges ügyészség. Az ügyeket a kerületi ügyészségek között osztják szét, az ott dolgozó ügyészek a főügyészségre mennek, ahol Maroš Žilinka vizslató tekintete alatt folytathatják, akinek eddig is erős pozícióját a kormány még tovább erősítette.

Fico és hívei fellélegezhetnek, mindenki más kezdhet aggódni. Már ha eddig nem aggódott, mert akkor ideje lenne felébredni.

Fico: Lipšicnek mennie kell. Daniel Lipšic különleges ügyész egy utolsó próbálkozással kedd este még megpróbálta megmenteni a hivatalát azzal, hogy felajánlotta a lemondását, de a kormányt ez már nem érdekelte. Fico szerint Lipšic hivatala „javíthatatlan”, hiszen a többi ügyész is hozzá hasonlóan dolgozik.

Bödör, Brhel, Žiga, Gašpar, Kvietik, Výboh – ez csak néhány olyan magas rangú tisztviselő és oligarcha neve, akik fellélegezhettek a mai híreket hallva, hiszen a különleges ügyészség állította őket bíróság elé. Most, hogy újraosztják majd az ügyeket, és csökkentik a korrupció miatt kiszabható tételeket, mindannyian fényesebb jövő elé néznek.

De mit csinál eközben Žilinka? Mivel foglalkozik eközben Maroš Žilinka főügyész, akinek ezt az átszervezést a gyakorlatban is le kell majd vezényelnie. Nyilván ki sem látszik a munkából és az egyeztetésekből, hiszen ha a különleges ügyészség január közepén megszűnik, akkor nagyon kevés idő áll a rendelkezésére.

Aki ezt hiszi, az téved. Maroš Žilinka szerdai napja azzal telt, hogy a Facebookon amiatt panaszkodott, hogy Michal Šimečka, a PS vezetője – az ő véleménye szerint – tiszteletlenül írt róla. A főügyész ezt kikérte magának és fegyelemre intette a renitenskedő politikust. Ezek tehát az ország jogbiztonsága felett őrködő főügyész prioritásai jelen pillanatban.

Ne várjunk csodát. Zuzana Čaputová államfő megvétózhatja a törvénycsomagot, de ezzel csak elodázni lehet a változásokat, megszüntetni nem.

Az is valószínű, hogy a demokratikus közvélemény hiába tekintget Brüsszel felé,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Daniel Lipšic

Donald Trump

Fico-kormány

Maroš Žilinka

Napunk newsfilter

Rendőrség

Ügyészség

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak