Napunk

Megszűnik a speciális ügyészség, a NAKA-nyomozóktól visszamenőleg elveszik a védett státuszt, Žilinka főügyészként megerősödik

Daniel Lipšic speciális ügyész. Fotó N – Tomáš Benedikovič
Daniel Lipšic speciális ügyész. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Néhány perccel azt követően, hogy a módosítások szövege felkerült a kormányhivatal honlapjára, a Fico-kabinet jóvá is hagyta azokat. A speciális ügyészség már januárban megszűnhet, ekkortól csökkennek a kiszabható büntetési tételek is. A módosításokat már a következő napokban jóváhagyhatja a kormánytöbbség a parlamentben.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Január 15-én megszűnhet az érzékeny politikai ügyekkel foglalkozó speciális ügyészség. Daniel Lipšic speciális ügyész néhány órával a kormány döntése előtt megpróbálta megmenteni az intézményt azzal, hogy felajánlotta a lemondását, de nem járt sikerrel.

A Fico-kabinet eltávolítja Lipšicet, az ügyek a kerületi ügyészségekre kerülnek.

A speciális ügyészség ügyészei Maroš Žilinka főügyész beosztottjai lesznek, a kormány által bevezetett változások pedig megerősítik Žilinka hivatalát. Egyáltalán nem biztos, hogy a főügyészségen Lipšicnek is jut hely.

A kormány a büntetőtörvénykönyv közvetett módosításával szavazta meg a speciális ügyészség megszüntetését. A parlament gyorsított eljárásban tárgyalhat róla, a módosítást vélhetően gond nélkül megszavazzák, mivel a koalíciónak 79 képviselője ül a törvényhozásban. A javaslat elfogadásához 76 szavazat szükséges.

A kabinet döntésének értelmében a Ján Čurilla körül csoportosuló NAKA-nyomozók hamarosan elveszítik védett bejelentői státuszukat. A kormány emellett a bűncselekmények miatt kiszabható büntetési tételek csökkentését is megszavazta.

A szóban forgó javaslatok alapvető változásokat eszközölnek, ennek ellenére szinte az utolsó pillanatig nem volt világos, hogy mit tartalmaznak pontosan. A kormányhivatal weboldalán csak röviddel azelőtt tették közzé a vonatkozó dokumentumokat, hogy a Fico-kabinet szavazott róluk. Szakértői vitára nem került sor.

A módosításokat néhány napon belül megszavazhatja a parlament

A kormánykoalíció gyorsított parlamenti eljárást alkalmaz, ami azt jelenti, hogy a módosításokat már a következő néhány napban elfogadhatja a törvényhozás.

Azt nem tudni, hogyan kívánja a kormány egy hónap leforgása alatt átszervezni az ügyészséget és szétosztani a speciális ügyészség ügyeit a kerületi ügyészségek között, ez ugyanis nem könnyű feladat.

Maroš Žilinka főügyész kulcsfigurának számít, neki kell a gyakorlatban megoldania a feladatot. Zuzana Drobová, a főügyész szóvivője arról tájékoztatott, hogy Žilinka néhány napos szolgálati úton van, így a napokban nem tud nyilatkozni az ügyben.

A kormánykoalíció nem vonta be Žilinkát a változásokról szóló megbeszélésekbe.

Daniel Lipšic speciális ügyész kedden felajánlotta, hogy lemond a tisztségéről abban az esetben, ha a kormány cserébe garantálja, hogy semmilyen módon sem avatkozik bele a speciális ügyészség működésébe. „A szervezett bűnözés és a korrupció elleni küzdelem sosem alapult és nem is alapulhat egy személyen. A Speciális Ügyészi Hivatalban dolgozó ügyészkollégáim kulcsszerepet játszanak a jogállamot veszélyeztető, legsúlyosabb bűncselekmények elleni küzdelemben.“

Lipšic hivatali ideje eredetileg 2028 februárjában járt volna le.

A rendes ügyészekkel ellentétben Lipšic számára speciális ügyészként nem automatikusan garantált, hogy a főügyészségen folytathatja a munkát. Ha a főügyészségen kíván ügyészi munkát végezni, meg kell pályáznia a posztot. Žilinka és Lipšic között régóta szakmai ellentét feszül, egyebek mellett a 363-as paragrafus miatt.

Maroš Žilinka. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Az ellenzék az elmúlt napokban már figyelmeztetett, hogy a speciális ügyészség megszüntetésével a koalíció célja az, hogy eltussoljon olyan ügyeket, amelyekben a kormány képviselői is érintettek, például Tibor Gašpar (Smer) egykori országos rendőrfőkapitány, aki most a parlament védelmi bizottságának elnöke, vagy Peter Žiga (Hlas), a parlament alelnöke.

A Specializált Büntetőbíróság léte nincs veszélyben, a koalíció, vélhetően Brüsszel reakciójától tartva, nem tervezi az intézmény megszüntetését.

Egyelőre nem világos, miként fog reagálni az Európai Bizottság a speciális ügyészség megszüntetésének hírére. Amennyiben az EB megállapítja a jogállamiság alapelveinek megsértését, Szlovákia akár uniós támogatásoktól is eleshet. A bizottság kedden közölte, hogy szakmai diskurzust vár a kormány szándékairól. A kabinet viszont már szerdán elfogadta a változásokat, amelyeket gyorsított eljárásban utal a parlament elé.

Fico: Lipšic maga a gonosz, távoznia kell

A kormányülés után Robert Fico miniszterelnök kijelentette, hogy a rossznak, amit Lipšic testesít meg, véget kell vetni. Fico állítása szerint Lipšic távozása semmin sem változtatna, mert a kollégái ugyanolyanok, mint a speciális ügyész.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Bíróság

Daniel Lipšic

Fico-kormány

Maroš Žilinka

Matúš Šutaj Eštok

Rendőrség

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak