Napunk

Szeretne hozzászólni vagy hibát talált? Kérem, küldjön üzenetet az alábbi címre: [email protected].

A legfrissebbek a következő témából: Bukovszky László, Ravasz Ábel

A mélyszegénységből érkező gyermekek hatalmas hátrányból indulnak, ami komoly probléma Ravasz Ábel szerint. A volt romaügyi kormánybiztos a Napunk füleki vitaestjén elmondta: „Szlovákia a sereghajtók közé tartozik a kora gyermekkori felzárkóztatásban, és még a kötelező óvodáztatással együtt is rosszul állunk. Hat évig hagyjuk megrohadni a gyerekeket ott, ahol vannak. S mikor bejönnek az iskolába, rácsodálkozunk a lemaradásukra.”

A magyarajkú romák a szlovákiai magyarság jelentős részét teszik ki, s ez tükröződik a diákszámokban is. Ehhez képest mindezt súlyosan alábecsüljük, mintha nem is foglalkoznánk vele – pedig illene, mert ahogy a szlovákiai magyar oktatásügy nem homogén, úgy maga a cigányság sem az, így számos kérdés, számos hatás, számos probléma felderítetlen, kezeletlen marad, és tovább ront a helyzeten. Erről is szó volt a Napunk füleki vitaestjén.

Ravasz Ábel volt romaügyi kormánybiztos szerint az oktatási rendszerünk nem segíti az alapiskola akadályait nehezebben vevő gyerekek felzárkóztatását. „Szlovákia azon országok között van, ahol az iskolarendszer megerősíti a gyerekek között lévő különbségeket, nem pedig csökkenti. Ha belépnek a gyerekek az iskolába, és vannak közöttük különbségek, akkor úgy lépnek ki, hogy ezek a különbségek még nagyobbak lesznek” – figyelmeztet.