Napunk

Szeretne hozzászólni vagy hibát talált? Kérem, küldjön üzenetet az alábbi címre: napunk@napunk.sk.

A legfrissebbek a következő témából: Simon Attila, Trianon

Trianon legnagyobb vesztesei jelenleg nem is a határon túliak, hanem a Magyarországon élő magyarok – mondta a Napunk estjén Simon Attila. „Valahogy nem találják a helyüket, és itt nem csak a politikára gondolok, hanem például arra, hogy a statisztikák szerint kevesebben beszélnek idegen nyelveket, mint a környező országokban. Vagy éppen a bezárkózásra, az önsajnálatra. Aki áldozatnak, vesztesnek állítja be magát, az tényleg vesztes lesz” – fogalmazott a történész.

„Súlyos, feloldhatatlan ellentmondás feszül aközött, hogy a magyar politika és a magyar oktatás is a trianoni békeszerződést mélyen egyoldalúnak és igazságtalannak tartja, most viszont a magyar kormány egy ugyanilyen mélyen egyoldalú és igazságtalan megoldást kíván objektíve helyesnek és igazságosnak eladni – más kontójára” – mondta a Napunknak Ungváry Krisztián történész arról az elképzelésről, hogy Ukrajnának területeket kellene átengednie a békéért.

A magyar jobboldalon és szélsőjobboldalon egyre többen mondják, hogy Ukrajnának területeket kellene feláldoznia a békéért, hiszen szerintük Magyarország is vállalt ilyen áldozatot Trianonban. Ungváry Krisztián történész arra figyelmeztet, „amennyiben ez lenne az analógia, akkor éppenséggel a »mindent vissza« és a »nem, nem soha« jelszavak azok, amelyek magyar szempontból érvényesek lehetnek a mostani Ukrajna integritásának kérdésében.”