Napunk

Üzenet Forró Krisztiánnak

Peter Pellegrini és Forró Krisztián. Fotó - TASR
Peter Pellegrini és Forró Krisztián. Fotó – TASR

Önkéntelenül is – talán az éppen lecsengő húsvéti ünnepek kapcsán – Júdás alakja jelenik meg előttem, aki harminc ezüstpénzért követte el az árulást. Vajon mennyit ér Júdás 30 ezüstpénze ma? Vélemény.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A szerző műfordító, egyetemi tanár

Egyetemi tanárként, magyar–szlovák műfordítóként és aktív kultúraszervezőként mindig büszke voltam arra, hogy a szlovákiai magyar kisebbség tagja lehetek, így természetes számomra, hogy évek óta igyekszem a megértés hídját építeni a nemzetek, emberek között. Ezért is értesültem mély csalódottsággal arról, hogy Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke a minap öntörvényűen döntött arról, hogy az elkövetkező államfőválasztáson Peter Pellegrinit támogatja.

Itt szeretném leszögezni, hogy ez a döntése önmagában nyugtalanító, meglepő és kiábrándító, függetlenül attól, hogy ez éppen az államfőválasztással kapcsolatban történt meg. És azt is, hogy nem vagyok sem Ivan Korčok, sem pedig Soros György fizetett embere (mielőtt elhangzana a szlovák és a magyar kormány tagjainak közkedvelt vádja az őket kritizálni merészelőkkel szemben).

A legfontosabb tényező ugyanis az, milyen ember mögé állt Forró Krisztián – egy olyan populista politikus mellett tette le voksát, aki számára a demokrácia és a béke csupán egy körbe-körbe ismételgetett szó, amely nagyon távol áll a demokrácia és a szabadság alapvető értelmétől és értékeitől (hosszan sorolhatnám, hogy miért és miben, de ezt már sokan mások megtették előttem).

Kiábrándító számomra az a tény, hogy Forró Krisztián Peter Pellegrini támogatásával egyúttal Robert Fico és (a naivitást félretéve) Orbán Viktor autokrata politikai stílusát is kívánta támogatni ahelyett, hogy a megértés és a józan gondolkodás elvét követné.

A magyar kisebbség az elmúlt évtizedekben sok megpróbáltatáson ment keresztül, és ezek egy részében a mostani kormány több ismert alakjának is volt bőven része. Önkéntelenül is – talán az éppen lecsengő húsvéti ünnepek kapcsán – Júdás alakja jelenik meg előttem, aki harminc ezüstpénzért követte el az árulást. Vajon mennyit ér Júdás 30 ezüstpénze ma?

És mit üzennék Forró Krisztiánnak (feltéve, ha érdekelné őt a véleményem, ahogy mások véleménye is)? A következőket:

Államfőválasztás 2024

Forró Krisztián

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak