Napunk

Felfordulás a Magyar Szövetségben: az elnökség nem szavazott arról, beállnak-e pártként is Pellegrini mögé

Forró Krisztián és Peter Pellegrini. Fotó - TASR
Forró Krisztián és Peter Pellegrini. Fotó – TASR

Forró Krisztián szerdán támogatásáról biztosította Peter Pellegrinit az elnökválasztás második fordulója előtt, de a pártja nem követte ebben.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Forró Krisztián szerda kora délután mint az első forduló elnökjelöltje támogatásáról biztosította Peter Pellegrinit, a kormánykoalíció jelöltjét az elnökválasztás második fordulója előtt. Forró erről a lépéséről nem egyeztetett pártja, a Magyar Szövetség elnökségével. Úgy mondta, saját belső meggyőződéséből döntött így.

A párt elnöksége közvetlenül az első forduló után, szombat éjjel elfogadott egy határozatot, hogy mindkét jelölttel leülnek tárgyalni, és utána döntenek arról, ki mögé állnak be. A párton belüli vélemények már ekkor arra hajlottak, hogy Pellegrinit támogassák, de Korčokot is meg akarták hallgatni.

Pellegrinivel hétfőn találkozott is a párt delegációja, és szerdán Forró már kiállt vele a kamerák elé. Korčokkal csütörtökön kellett volna találkozniuk, de Forró ezt szerdán lefújta – ez Korčok sajtóközleményéből derült ki. Forró a Magyar Szövetség elnökségét nem tájékoztatta arról, hogy a Korčok-találkozót lefújta.

Forró most azt állítja, nem volt megegyezés Ivan Korčokkal arról, hogy csütörtökön találkoznak, hanem csak arról volt szó, hogy Korčok csütörtökig jelentkezik, hogy mikor fog tudni találkozni. „Arról volt szó, hogy legkorábban csütörtökön tud találkozni” – mondja Forró. Korčok szerdai közleményében arról írt, csütörtökre tervezték a találkozót.

Bírálták Forrót, szavazás nem volt

Szerda este tárgyalt az ügyről a párt elnöksége. Mózes Szabolcs elnökségi tag még a tárgyalás előtt egy kritikus Facebook-bejegyzést tett közzé, melyben azt írta, megdöbbenéssel értesült arról, hogy Forró nem tartotta be az elnökség döntését.

„Megdöbbentő, hogy az elnökség tagjainak – és a magyar embereknek – Ivan Korčok FB-oldaláról kell tudomást szerezniük arról, hogy vele már nem lesz tárgyalás, és Peter Pellegrini FB-oldalának élő közvetítéséből tudhatják meg, a párt első fordulós jelöltje – és bizonyos értelmezések szerint a párt maga is – kit támogat a második fordulóban” – írta Mózes.

A szerdai elnökségen végül nem szavaztak arról, a párt is beáll-e Peter Pellegrini mögé a második forduló előtt. Arról szavazott csak az elnökség,

Államfőválasztás 2024

Forró Krisztián

Ivan Korčok

Magyar Szövetség

Mózes Szabolcs

Peter Pellegrini

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak