Napunk

A szlovák fél is ludas abban, hogy az új Ipoly-hidakat hetekre le kell zárni. A duzzasztógátak használhatatlanok, a medret nem takarítják

Az Ipolynagyfalu melletti duzzasztómű évek óta működésképtelen. Fotó - kdvvizig.hu
Az Ipolynagyfalu melletti duzzasztómű évek óta működésképtelen. Fotó – kdvvizig.hu

Évekig elhanyagolták az Ipoly-meder karbantartását, az érintett települések polgármesterei szerint részben ez az oka, hogy az új Ipoly-hidakat több hétre, vagy akár hónapokra is le kell zárni. Nemcsak a természetes torlaszok, a működésképtelen duzzasztógátak is komoly gondot jelentenek.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Az Ipolyhídvéget Drégelypalánkkal összekötő Szent Borbála híd márciusi átadó ünnepségén Richard Raši beruházásokért, regionális fejlesztésekért és digitalizációért felelős miniszter ígéretet tett az érintett polgármestereknek, hogy intézkedni fog az Ipoly medrének tisztítása ügyében, amire már évek óta nem került sor.

Az önkormányzatok arra figyelmeztetnek, hogy az utóbbi időben nagyrészt a mederbe dőlt fák és a felgyülemlett uszadékfa alkotta torlaszok miatt önt ki a víz az Ipoly medréből a megszokottnál korábban és gyakrabban, és önti el hosszú hetekre az ártérbe épült összekötő utakat. Ami miatt aztán az új hidak is használhatatlanná válnak, az ipolyhídvégi mellett az Ipolyvarbót Őrhalommal összekötő Szent-Iványi híd is.

Lestyánszky Viktor, Ipolyhídvég polgármestere a Napunknak korábban elmondta: az Ipolynagyfalu (a magyar oldalon Ipolyvece) és Tesmag (a magyar oldalon Hont) közötti szakaszon már csaknem húsz ilyen torlasz van, amelyek a meder keresztmetszetének általában több mint ötven százalékát, néhány esetben nyolcvan százalékát is elfoglalják. Komoly gondot okoz az is, hogy ezeken a torlaszokon fennakad a folyóba kerülő, óriási mennyiségű mesterséges hulladék, amelynek az eltakarítását is az önkormányzatoknak kell megszervezniük.

Fagyas Marcell, az ipolyvarbói polgármester kollégája szavait azzal egészítette ki, hogy nagyjából tíz évvel ezelőttig a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SVP) rendszeresen tisztította a medret, de aztán ezt beszüntették, valószínűleg pénzhiány miatt.

A Napunk megkereste az ügyben a vállalatot, amely azt állítja,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Híd

Ipolyság

Környezetvédelem

Közlekedés

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak