Napunk

A férjem állandóan ideges, mindenért engem vagy a kisfiunkat hibáztatja. El kellene emiatt válnunk? A pszichológus válaszol

Illusztráció – F. S. és Midjourney
Illusztráció – F. S. és Midjourney

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A férjemmel 12 éve vagyunk házasok és van egy ötéves fiunk. A gyerek nagyon aranyos, de több enyhe viselkedési zavarban szenved és sok türelmet igényel. A férjem mindig is ideges típus volt és ennek tetejébe még türelmetlen is (például a sorban állás is kihozza a sodrából). Ez mindig is zavart benne, de míg nem volt gyerekünk, csak néhány havonta borult ki annyira, hogy kiabálni kezdjen. Ekkor persze több ideje volt sportolni és relaxálni is, ami úgy gondolom, segített neki a düh levezetésében. 

Amióta megszületett a fiunk, állandóan ideges – a munkája, vagy a gyerek, vagy valami más miatt. Néha azt érzem, hogy csak ürügyet keres arra, hogy felidegesítse magát és aztán azt mondhassa, hogy ez nem az ő hibája. Ugyanígy folyton arra panaszkodik, hogy állandóan fáradt és ezért ideges. De amikor azt javaslom neki, hogy menjen ki sétálni, vagy kirándulni egyedül, akkor nem akar. 

Minimum heti egyszer kiabál. Megpróbáltam ignorálni, visszakiabálni neki, vagy azt mondani, hogy menjen át a másik szobába, vagy én megyek át – de mindhiába: újra és újra kiabálni kezd. A legrosszabb az, hogy ezt a kisfiunk is rosszul viseli, sírni kezd és már ő is kiabál, ha valami nem tetszik neki.

Én egy olyan családban nőttem fel, ahol nem volt kiabálás (csak nagyon ritkán), tehát lehet, hogy túlérzékeny vagyok. A férjem gyakran talál okot arra, hogy kiabáljon, például amiatt, hogy a gyerekkel valamit nem csináltunk, vagy csináltunk, és ő fáradt. Néha pedig még rá is tesz erre egy lapáttal, hogy én inkompetens vagyok, és semmit nem csinálok jól. A viselkedése kikészít, és félek attól, milyen hatással van a gyerekre. Úgy érzem, nincs más választásom, mint elfogadni ezt a viselkedést, vagy elválni. Sem terápiára, sem pedig pszichológushoz nem hajlandó menni (azt mondja, hogy nekem van rá szükségem).

Lívia, 47


Lenka Pavuková Rušarová pszichológus válaszol 

Kedves Lívia!

A férje viselkedése

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Család

Gyereknevelés

Házasság

Párkapcsolat

Pszichológia

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak