Napunk

Szlovákiai katonák Ukrajnában, szavazathamisítás és az Eset, mint a szavazatok számlálója – a dezinformációs kampány teljes gőzre kapcsolt

Fotó - TASR
Fotó – TASR

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A köztársasági elnök Ukrajnába küldi harcolni a szlovákiai lakosokat, az Eset fogja összeszámolni az elnökválasztáson leadott szavazatokat, meghamisítják a szavazólapokat, bizonyos jelöltek nem teljesítették a törvény által előírt követelményeket az induláshoz – ilyen és ehhez hasonló dezinformációk lepték el a szlovák internetet az elnökválasztás előtt.

Mindegyik választási kampányt dezinformációk és manipulációk kísérik. A Hoaxy a podvody (Hoaxok és átverések) projekt azt feltételezi, hogy az elkövetkezendő két hétben számos hoax kerül majd fel az internetre a választási folyamattal és a két jelölttel – Peter Pellegrinivel és Ivan Korčokkal – összefüggésben.

Hoaxy a podvody egy polgári társulás, amelyet David Púchovský, a rendőrség közösségi oldalainak volt adminisztrátora alapított. Púchovský december 1-től Jaroslav Spišiak (PS) korábbi rendőrfőkapitány és jelenlegi parlamenti képviselő asszisztense.

A projekt gyakorlatilag az azonos nevű korábbi rendőrségi oldal helyébe lépett, amely decembertől inaktív.

Míg a múlt év folyamán Csehországban küzdöttek ezzel a problémával az államfőválasztás előtt, most nálunk lehetnek a húsvéti családi beszélgetéseik fő témái a dezinformációk. A cikkben összefoglaltuk, melyek a jelenleg legelterjedtebb dezinformációk és azt is megmagyarázzuk, miért nincs igazságalapjuk.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Államfőválasztás 2024

Belügyminisztérium

Dezinformáció

Ivan Korčok

Kampány

Peter Pellegrini

Štefan Harabin

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak