Napunk

Egy titokzatos egysejtű organizmusról nyílik képzőművészeti kiállítás a somorjai zsinagógában

Physarum polycephalum. Fotó - Wikipedia
Physarum polycephalum. Fotó – Wikipedia

Szerdán délután 6 órakor tartják az Élettelen élet című kiállítás megnyitóját a somorjai zsinagógában. A tárlatot Csehy Zoltán költő, műfordító nyitja meg, május 4-ig várja a látogatókat.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Szőke Erika és Kosziba Klaudia Élettelen élet című közös projektje az At Home Gallery látogatói számára közelebb hozza a világ gyorsuló és elkerülhetetlennek tűnő, emberi tevékenység okozta átalakulásával kapcsolatos témákat, amelyekkel a művészek külön-külön és közösen már jó néhány éve foglalkoznak. Az a finom és gyakran figyelmen kívül hagyott folyamat is érdekli őket, amelynek során a struktúrák, felületek és anyagok átalakulnak, és ezáltal más minőséget nyernek.

A legutóbbi együttműködésük a fajok közötti, meglepő intelligenciát mutató életforma viselkedésére keresett választ. Ezek az egysejtű-organizmusok, tudományos nevükön Physarum polycephalum, amelyek nem növények, nem állatok, de még csak nem is gombák, képesek közösségeket alkotni, kiterjeszteni befolyási területüket, előretörni és csomópontokat alkotni, felfalni csaknem mindent, ami „útjukba áll”, vagy látszólag inaktív állapotban várni a lehetőségre.

A galériatérbe a művészek

Kiállítás

Kultúra

Somorja

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak