Napunk

Napunk newsfilter: Pellegrinivel maga alatt vágná a fát a Magyar Szövetség

Berényi József, Orosz Örs és Forró Krisztián Peter Pellegrinivel tárgyal. Fotó - FK FB-oldala
Berényi József, Orosz Örs és Forró Krisztián Peter Pellegrinivel tárgyal. Fotó – FK FB-oldala

1. Újraindult a kampány, ezúttal pörgősebbnek ígérkezik. 2. Tárgyalások az államfőjelöltek támogatásáról, szövetségek és magyarok. 3. Legyőzheti Akhilleusz a teknősbékát? – avagy az ellenzék problémái Magyarországon.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Beke Zsolt

1. Újraindult a kampány, ezúttal pörgősebbnek ígérkezik

Még szombat éjjel elkezdődött, azóta pedig felpörgött a kampány az államfőválasztás második fordulójára – már ami Ivan Korčokot illeti. Peter Pellegrini visszafogottabban állt neki, mintha a háttérben a stratégiát tervezték volna.

Korčokról előzetesen azt mondták a szakértők, hogy az első fordulóban aratott győzelem fontos lehet abban, hogy megmaradjon az esélye. Az 5,5 százalékos előny pedig túlszárnyalt minden előzetes elképzelést, és kellő lökést adott a folytatáshoz.

Ennek megfelelően Korčokék nagygyűlést szerveztek a pozsonyi Szabadság térre, ahol nyolcezer ember ünnepelt vasárnap délután. Megfelelő szám ahhoz, hogy fenntartsa a lendületet. További nagygyűlések is lesznek, a kassai a mai newsfilter megjelenésével egy időben zajlik, de húsvét előtt lesz még Zsolnán és Besztercebányán is.

Látszik tehát, hogy Korčokék igyekeznek kihasználni a kedvező helyzetet, és viszik tovább az eddig megszokott stílusban, online és offline egyaránt, nagyobb elánnal. De ami számukra fontosabb, a polgárok reakciói is segítik őket ebben.

Pellegrini csapatán a választás éjszakáján látszott a csalódás, és az dezorientáció. Még a számára pozitív előzetes eredmények idején baloldaliságát és konfliktuskerülését emelte ki az államfőjelölt, a végeredmény tudatában már inkább a nemzeti egységről beszélt, bizonygatva, hogy ez az oldal (Štefan Harabinnal közösen) több voksot szerzett, mint a jobbközép Korčok.

Ez nyilván sebtapasz is volt, de az első kinyúlás is a Harabin-szavazók felé, illetve mutatja azt az irányt, ami felé kis lépésekkel elindulhat Pellegrini.

Vasárnap egy rövid videóval is jelentkezett, ami a megszokottól és a beígért stílustól konfrontatívabb lett. Azt sorolja benne, néha az elnöki jogkörökről valótlanságot állítva, hogy mi az, amiben különböznek Korčokkal, és a szokásos orosz propagandás békeelmélet is megjelenik – megint csak nem nehéz megfejteni, melyik sikertelen jelölt választóit célozva.

Hétfőn aztán beindult Pellegrini offline kampánya is, igaz, nem a szavazókkal, hanem a Dunaszerdahelyi, a Komáromi és a Szenci járások polgármestereivel találkozott,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Államfőválasztás 2024

Forró Krisztián

Ivan Korčok

Magyar Péter

Magyar Szövetség

Napunk newsfilter

Peter Pellegrini

Štefan Harabin

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak