Napunk

Tiszta ablak, rendes ház. Gyötrelem a takarítás? A környezetbarát termékeket használó takarítócég alapítójától megtudhatja, hogyan tartsa tisztán otthonát

Viktor Šelesták. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Viktor Šelesták. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Viktor Šelesták fényképészetet tanult és operatőrként dolgozott egy tévécsatornánál, majd úgy döntött, alapít egy tisztítással és takarítással foglalkozó céget, amely olyan környezetbarát szereket használ, mint a közönséges ecet vagy szóda.

Lakásokban és cégekben is tisztít szőnyegeket, felületeket, ablakot mos és leginkább gőztisztítóval dolgozik. „Ez egészen mélyre hatol, megöli a baktériumokat és az atkákat. A munka 95 százalékát a pára végzi” – mondja Šelesták.

Az interjúban arról olvashat:

  • melyek azok a helyzetek, amikor az emberek leggyakrabban veszik igénybe a szolgáltatásait;
  • milyen sztereotípiákkal találkozott a munkája során;
  • mikor kezdenek el az emberek odafigyelni a tisztítószerekre;
  • mi mindent tisztíthatunk meg hatékonyan a közönséges ecettel;
  • hogy rendszeretők-e az emberek Szlovákiában.

Hogyan válik egy operatőrből hivatásos takarító vagy tisztító?

A mi munkánkra inkább a tisztító a megfelelő szó. Ez nagyon könnyű átmenet volt. A médiában dolgoztam operatőrként a Joj televíziónál és fényképészetet tanultam. Mindig is szerettem és most is szeretem a tisztaságot, nemcsak a vizuálist, hanem azt is, ami körülvesz.

Kreatív léleknek tartom magam és azt mondtam, hogy ez is lehetne egy művészi projekt. Egyedül akartam csinálni valamit, a vállalkozás pedig számomra megfelelő forma, mivel sok dolgot alkalmazhatok benne. Egyedül készítettem a logót, a weboldalt és a teljes vizuális részt, emellett pedig az Instagramra is készítek tartalmat.

A tisztítás és a takarítás az elején kihívás volt számomra. Az emberek erre elég ferde szemmel néznek, számos sztereotípia társul hozzá, és alsóbbrendű munkának tartják.

Tényleg szeret takarítani? Még akkor is, ha egész napokig kell csinálnia? Néhányunknak még az is problémát okoz, ha hetente egyszer takarítunk…

Igen, szeretek, de otthon én is ezzel a problémával küzdök. Gyakran találkozom azzal, hogy az emberek azt gondolják, hogy nálunk minden csillog-villog, de ez nem egészen így van. Én is ember vagyok, akinek sok munkahelyi és családi kötelessége van.

Amikor belefogott a vállalkozásba, piackutatást végzett. Mire jött rá?

Rájöttem, hogy azok a cégek és vállalkozók, akik ezen a téren mozognak, nem reklámozzák magukat kellően. Előnyt láttam abban, hogy értek a grafikákhoz, és hogy egy takarítócéget is be lehet szépen mutatni. Ez egy kontraszt, mert ez egy piszkos munka, amit viszont lehet szépen és tisztán prezentálni.

Egyúttal azt is kiderítettem, hogy egyetlen takarító- és tisztítócég sem kínál környezetbarát szolgáltatásokat. Gyakori az olyan vegyi alapú tisztítószerek használata, amelyek károsak lehetnek. Ez nem egy akut dolog, mint mondjuk egy kéztörés, de az egészségügyi problémák akár évek múlva is jelentkezhetnek, és az emberek nem gondolnak bele abba, hogy ennek köze lehet valamilyen tisztítószerhez vagy kozmetikai termékhez.

Azt állítja magáról, hogy szereti a rendet és a tisztaságot. Mit lehet ön szerint tiszta térnek nevezni?

Mindenkinek más az elképzelése a takarításról. A mindent átfogó takarítás alatt például valaki az ablakokat vagy az ajtókat is érti, mások pedig nem. Valakinek elég, ha tiszták az ablakok, míg mások az ablak belső kereteit is meg akarják mosni. A szolgáltatásainkat ezért nagyon pontosan körülírjuk, hogy az ügyfeleknek ne legyen hamis elképzelésük.

Tapasztalatból tudjuk, hogy számos dolgot meg lehet menteni, de van, hogy zsákutcába jutunk, például, ha a kanapén vagy az ablakon olyan szennyeződés van, amit nem lehet eltávolítani, vagy sérültek, és más szakember segítségét igénylik. Ha például a kanapé kávéfoltos és a foltot sikerül eltávolítanunk, akkor tudjuk, hogy az a munka száz százalékos. Ha viszont körömlakkal öntötték le, ott már semmi sem segít.

Különféle gépekkel dolgozik, főleg párásítókkal és magasnyomású tisztítókkal. Az elején nem nagyon tudta, hogyan kell velük dolgozni. Miért választotta éppen ezeket?

Érdekelnek a gépek és a technika, mindig is vonzódtam hozzájuk. A középiskolában gépészetet tanultam. A gépek képesek felgyorsítani és hatékonyabbá tenni a munkát. A párának pedig más előnyei is vannak.

Melyik vált be közülük a legjobban? A pára?

Igen, én csak varázspárának hívom. Ez egy kiváló eszköz. Amikor lakásokban vagy cégekben takarítunk, a vízgőzt használjuk. Képes valóban mélyre hatolni, megölni a baktériumokat és az atkákat. Ennek 95 százalékát a pára végzi. 180 fokos hőmérsékletű és sokszor másra nincs is szükség.

Az elején leginkább tisztítással foglalkozott, ma már azonban hagyományos takarítási szolgáltatásokat is kínál. Miért?

Még mindig tisztításról beszélünk. Azt szoktam mondani, hogy mi nem azok vagyunk, akik port törölnek. Még mindig egy technikai tisztításról beszélünk, de ezzel tudjuk bebiztosítani a tisztaságot. Azokon a helyeken, ahová hívnak minket, gyakran dolgozik házvezetőnő, de a lakásban vannak olyan dolgok, amikre ő már nem elég, és ilyenkor jövünk mi. A munkánk magasabb szintű tisztaságot kínál.

Melyek azok a dolgok, amelyekkel gyakran nem tudnak mit kezdeni?

Például a szőnyeg tisztítása, tehát a textíliák, a kanapék és az ágyak mélytisztítása. Ha az embernek nincs otthon szőnyegtisztítója, akkor nem tudja az adott tárgyat egyedül kitisztítani, a szőnyegtisztító pedig nem egy mindennapi használati tárgy. Ez csak egy újabb olyan eszköz, ami foglalja a helyet a szekrényben.

Továbbá ide sorolnám még a csaptelepeket, amiket jól lehet tisztítani vízgőzzel. A munka során fogászati szondákat is használok, amiknek köszönhetően olyan helyekre is bejutok, ahová az átlagember nem.

Aztán ide tartoznak még az ablakok is. Az emberek rosszul mosnak ablakot. Emlékszem gyerekkoromból, hogyan mosta anyukám

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Életmód

Otthon

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak