Napunk

Miért volt alacsony a részvétel a magyarlakta járásokban? Forrónak a magyar ügyekkel sem sikerült mozgósítania a szociológus szerint

Forró Krisztián egy kampányeseményen. Fotó - Forró Krisztián / Facebook
Forró Krisztián egy kampányeseményen. Fotó – Forró Krisztián / Facebook

A magyar jelölt, Forró Krisztián specifikusan szlovákiai magyarokat érintő témákat vetett fel, hiányzott ezek aktualizációs pillanata. A kettős állampolgárság, a Beneš-dekrétumok, vagy a leszakadó déli régiók habár fontos, de nem új témák, s a magyar jelöltnek nem sikerült elmagyaráznia, mi változhat ezekkel kapcsolatban, ha épp itt, épp most és épp így tematizálja őket – véli Mrva Marianna szociológus.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Az elnökválasztás első fordulójában Forró Krisztián, a Magyar Szövetség jelöltje, 2,9 százalékot ért el. Ez az eredmény messze alulmúlja a célt, amit Forró kitűzött maga elé: ő ahhoz hasonló eredményt akart elérni, amit a pártja elért az őszi parlamenti választáson: a Szövetség akkor 4,38 százalékot kapott.

Nemcsak Forró eredménye volt alacsony, hanem a választási részvétel is azokban a déli járásokban, ahonnan leginkább számíthatott szavazatokra. A Komáromi járásban országosan a legkisebb arányban mentek el szavazni az emberek (33,67 százalék), de a Dunaszerdahelyi, a Rimaszombati vagy a Tőketerebesi járásokban sem érte el a 40 százalékot.

Amellett, hogy alacsony volt a részvétel a déli járásokban, a szavazáson résztvevők jelentős része sem Forróra szavazott: Dunaszerdahelyen például csak nagyon szorosan végzett Ivan Korčok előtt, Somorján, Komáromban és Párkányban is csak a harmadik lett, utóbbi városban Peter Pellegrini végzett Korčok előtt az első helyen, a másik két városban Korčok győzött és Pellegrini lett a második.

Ebben a cikkben azt járjuk körbe szociológusok segítségével,

  • hogy mi az oka a magyar szavazók alacsony választási hajlandóságának és annak,
  • hogy akik szavaznak, azok jelentős része sem a magyar jelöltet választja.

A két jelenség közül az utóbbi számít viszonylagos újdonságnak.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Államfőválasztás 2024

Forró Krisztián

Szlovákiai magyar

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak