Napunk

Úgy tűnik, sem a szavazók, sem a párt nem áll Forró Krisztián mögött

Forró Krisztián megérkezik az eredményváróra. Fotó - Napunk
Forró Krisztián megérkezik az eredményváróra. Fotó – Napunk

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Forró Krisztián galántai eredményvárójának egyik „sztárvendége” Bárdos Gyula volt, aki tíz évvel ezelőtt indult el magyar jelöltként az elnökválasztáson, és bár neki sem volt esélye bejutni a második fordulóba, akkor a szavazatok 5,1 százalékát szerezte meg.

Forró azt a célt tűzte ki maga elé, hogy legalább ahhoz hasonló eredményt érjen el, mint a Szövetség az őszi parlamenti választáson, azaz hogy megugorja a négy százalékot. Bizakodásra adhatott okot, hogy a felmérések is ilyen eredményt jósoltak neki: az Ipsos a választás előtti utolsó közvélemény-kutatásán 4,3 százalékra mérte.

Az eredményvárót nem a Csajak utcában, hanem Galántán szervezték meg, bizonyára azért, mert a helyszín nemcsak Forrónak és Berényinek van közel, de a Dunaszerdahelyi és a Komáromi járásokból is könnyen elérhető, és aki Kelet felől jön, annak sem kell Pozsonyig menni.

Forró este 10 körül érkezett meg a helyszínre, ekkor még csak pár vendég lézengett a teremben, az ismertebb politikusok csak később érkeztek. Ami feltűnő volt, hogy a szlovák tévék nagyobb érdeklődést mutattak most Forró iránt, mint a parlamenti választáson a Szövetség iránt: már jóval Forró érkezése előtt ott volt az RTVS-en kívül a Markíza és a Joj is. Amíg a pártelnökre vártak, arról készítettek bejelentkezéseket, hogy mit lehet enni Forró eredményváróján.

A fokozottabb érdeklődés bizonyára annak szólt, hogy már előre látszott: sok múlhat a magyarok szavazatain a második fordulóban. És ez valóban legalább két szempontból fontos kérdés: kit fog támogatni a Magyar Szövetség, és hogy ehhez képest hogyan fog a párt szavazóbázisa voksolni.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Államfőválasztás 2024

Forró Krisztián

Gyimesi György

Ivan Korčok

Peter Pellegrini

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak