Napunk

Gyorselemzés: Miért nyerhette meg Korčok az első fordulót, hova tűnt Pellegrini népszerűsége, miről árulkodik Forró szereplése

Ivan Korčok és Peter Pellegrini. Fotó N - Tomáš Benedikovič, Vladimír Šimíček
Ivan Korčok és Peter Pellegrini. Fotó N – Tomáš Benedikovič, Vladimír Šimíček

Hatalmas meglepetést hozott az elnökválasztás első fordulója: Ivan Korčok meggyőző fölénnyel nyert Pellegrini előtt. Ez viszont még mindig nem kell hogy elég legyen Korčoknak a végső győzelemhez.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Öt pontban gyűjtöttük össze az elnökválasztás első fordulójának legfontosabb eredményeit.

Nézzük először a tényeket: Ivan Korčok meglepetésre 42,51 százalékkal, 958 393 szavazattal megnyerte az első fordulót, Peter Pellegrini 37,02 százalékkal, 834 718 szavazattal a második helyen végzett, a harmadik helyre 11,73 százalékkal futott be Štefan Harabin, a negyedik helyen pedig 2,90 százalékkal végzett Forró Krisztián. A további részletek hírfolyamunkban.

1. Ivan Korčok váratlan győzelme

Az első forduló előtti felmérések gyakorlatilag egyhangúlag Peter Pellegrini győzelmét jelezték előre az első fordulóban, habár Ivan Korčok olyannyira felzárkózott, hogy a két jelölt közötti különbség inkább a statisztikai hiba kategóriájába esett. Épp ezért nem volt kizárható, hogy Korčok behúzza az első fordulót, arra viszont senki nem számított, hogy ilyen egyértelmű és fölényes győzelmet tud aratni. Az előrejelzések ennél szorosabb eredménnyel számoltak.

Korčok eredménye hatalmas meglepetés. Mik lehetnek ennek az okai?

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Államfőválasztás 2024

Forró Krisztián

Ivan Korčok

Peter Pellegrini

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak