Napunk

Megmutatom nyolc példán keresztül a magyar közmédia mai állapotát. Úgy fest, a szlovák is efelé tart

Habony Árpád és Rogán Antal. Fotó - MTI / Czeglédi Zsolt
Habony Árpád és Rogán Antal. Fotó – MTI / Czeglédi Zsolt

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Na, ez már kezd tényleg olyan lenni, mint Magyarországon! – ez volt az első gondolatom, amikor húszévnyi magyarországi újságszerkesztői tapasztalattal a hátam mögött először olvastam, hogy a szlovák kulturális miniszter a közszolgálati média átalakításával kapcsolatos törvényjavaslatot terjesztett be, ami drasztikusan megváltoztatná és erős politikai irányítás alá helyezné a közmédiát.

Elmesélem nyolc példán keresztül, hogy milyen az elfogult és szándékosan a kormányzat politikai érdekei szerint működő magyar közmédia, ami 2024-ben 142 milliárd forintból, azaz kb. 370 millió eurónak megfelelő összegű közpénzből működik.

1. Politikai kézivezérlés. Az elmúlt években több olyan felvétel szivárgott ki a közmédiából, amelyek alapján egyértelmű, hogy politikai kézivezérléssel szerkesztik a műsorokat. A közmédia elsődleges célja nem az információátadás, hanem a befolyásolás a kormány napi céljai és utasításai szerint. Tehát nem foltszerű diszfunkciókról, hanem egy totálisan ellenőrzött, és a „közéleti” tartalom minden másodpercére kiterjedő rendszerről van szó. Egy példa: 2020-ban, az EP-választások előtt a Szabad Európa hozta le először azt a hanganyagot, amin a közmédia szerkesztője arról beszél riportercsapatának, hogy az anyagoknak kormánybarátnak kell lenniük.

„A következő a szituáció: mindenki tisztában van vele, hogy május végén európai parlamenti választások vannak, és biztos vagyok benne, hogy senkit nem ér váratlanul, ha azt mondom, hogy ebben az intézményben… nem az ellenzéki összefogást támogatják. Ha ez a kijelentés valakit váratlanul ér, az most menjen haza. Akit ez nem ér váratlanul, azoknak az a kijelentés sem lehet váratlan, hogy az intézmény, ha támogatja, az azt jelenti, hogy ennek megfelelően dolgozunk mindannyian. Nincs kérdés. A jövőben olyan kérdés sincsen, hogy milyen anyagot szeretnék kérni. Olyan kérdés sincsen, hogy hogyan kell megírni azt az anyagot. Aki nem tudja, az is elmehet haza, és nem is kell többet jöjjön.” (A felvétel itt meghallgatható.)

2. Meghamisítják a valóságot. Már az Orbán Viktor

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Média

Orbán Viktor

Robert Fico

RTVS

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak