Napunk

Mit várhatnak Peter Pellegrinitől a szlovákiai magyarok?

Peter Pellegrini. Fotó: Denník N
Peter Pellegrini. Fotó: Denník N

Az elnökválasztás második körébe minden bizonnyal Ivan Korčok és Peter Pellegrini jut majd. A felmérések szerint a szlovákiai magyar választók nagyon nagy arányban az utóbbira szavaznának. Ez látszólag radikális változást jelent a szlovákiai magyarok választási magatartásában, hiszen idáig mindig a jobboldali, liberális-demokrata jelölteket támogatták. Mit várhatunk Peter Pellegriniről, ami indokolná ezt a bizalmat? Vélemény.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A szerző jogász, emberi jogi szakértő

Peter Pellegrini régóta áll Robert Fico mellett, ezért elévülhetetlen érdemei vannak a jogállam leépítésében. Nem látszik, hogy ez bármikor erkölcsi problémát okozott volna neki, és jelenleg is támogatja a miniszterelnök újabb autoriter kalandjait (most a Büntető törvénykönyv módosítása, a Különleges Ügyészség megszüntetése, és az RTVS átalakítása az aktuális cél, de biztos vagyok benne, hogy további lépések várhatók).

Pártjára, a Hlasra sokan a Smert mérséklő erőként tekintenek, de ez csalóka: képviselőik ugyanúgy megszavazzák a problémás törvényjavaslatokat. Az eredményt tekintve Pellegrini nem korlátozza Fico autoriter impulzusait, hanem megerősíti őket: a visszafogott külsőnek köszönhetően olyan szavazókat is be tud csatornázni az illiberális program mögé, akiket a Smer harcos imidzse elriaszt.

Államelnökként is a jogállamhoz való hozzáállás lesz Pellegrini legfőbb tulajdonsága, és itt semmi jóra nem számíthatunk, sem polgárként, sem magyarként. Néhány párttársával ellentétben Pellegrini semmi jelét nem adta, hogy aggasztaná a Robert Fico választotta irány, ezért államfőként is minden bizonnyal támogatná azt. Egy autoriter célokat kitűző miniszterelnököt az elnöki palotából kiszolgáló hűséges szövetséges pedig nagyon rossz hír.

Az elnöktől a (mindenkori) kormány moderálását várjuk el, az ország hangja és lelkiismerete kell, hogy legyen, ha a napi politika kilép a demokratikus keretek közül. Pellegrininek erre semmi igénye, legalábbis eddig nem adta ennek jelét.

Autoriter fordulat

Az autoriter fordulat a szlovákiai magyarokra is komoly veszélyeket jelent.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Államfőválasztás 2024

Ivan Korčok

Peter Pellegrini

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak