Napunk

Hogyan szavaznak a szlovákiai magyarok? Van, aki szerint fontos, hogy Pellegrini jóban van a kormánnyal, Korčokra Prágából is hazajönnek szavazni (választási körkérdés)

A Grassalkovich-palotának júniustól új lakója lesz. Fotó N - Tomáš Benedikovič
A Grassalkovich-palotának júniustól új lakója lesz. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Szlovákiai magyar választókat kérdeztünk arról, hogyan szavaznak az államfőválasztáson.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

„Amikor Pellegrini miniszterelnök volt és a Covid-intézkedések kezdődtek, azok korrekt intézkedéseknek indultak.”

„Ha Peter Pellegrini nyeri az államfőválasztást, akkor Szlovákia hamarosan egy zsákutcában találja magát.”

„Egyáltalán nem vagyok elégedett a kínálattal, mivel azt a profizmust, amelyet Čaputovában látok nem találom egyik jelöltben sem.”

„Úgy gondolom, Ivan Korčok az eddigi munkája alapján bebizonyította, hogy méltó utóda lenne Zuzana Čaputovának.”

A fenti válaszok a Napunk nem reprezentatív körkérdéséből származnak, amelyben szlovákiai magyar választókat kérdeztünk arról, kire és mi alapján szavaznak a köztársaságielnök-választás első és második fordulójában. A megkérdezettek között akad Forró-szavazó, aki a második körben Korčok mellett teszi le a voksát, Pellegrini-szavazó, ahogy olyan is, aki mindkét körben Korčokra szavaz, de bizonytalanok is megszólalnak, és olyan állampolgárok is, akik már tudják: nem fognak élni választójogukkal.

Ahogy korábbi cikkünkben rámutattunk, a szlovákiai magyar szavazók szavazatai komoly hatással lehetnek az idei szlovákiai államfőválasztásra. A közvélemény-kutatások azt mutatják, a szlovákiai magyar szavazók jelentős része a nyugatos, Európa-párti, liberálisabb jelöltek helyett a nacionalista-populista jelöltek felé fordulhat. Körkérdésünkben nem ezt a hipotézist akartuk mindenképp alátámasztani, hanem arra voltunk kíváncsiak, hogyan gondolkodnak a témáról a véletlenszerűen kiválasztott a szlovákiai magyar választópolgárok.

A megkérdezetteknek a következő kérdéseket tettük fel:

1. Rövid bemutatkozás: foglalkozás, lakhely, családi állapot.

2. Elárulná, kire szavazott a 2019-es államfőválasztáson az első, illetve a második fordulóban? Miért rá? Ma is kitart akkori döntése mellett, vagy megbánta?

3. Részt vesz-e idén az államfőválasztáson az első, illetve a második fordulóban? Tudja már, kire fog szavazni az első, és kire a második fordulóban? Elárulná? Mi alapján dönt arról, kire szavaz? Elégedett a kínálattal? Kivel beszéli meg a választását? A környezetében mások is hasonlóan gondolkodnak, vagy vannak, akikkel konfliktusa van a döntése miatt?

„Nem látok olyan jelöltet, aki változást hozna”

Fotó – Baranyai László archívuma

Baranyai László

1. Cégvezető, Bős (Dunaszerdahelyi járás), élettársi viszonyban él.

2. 2019-ben nem voltam választani. 2010-ben még úgy gondoltam, hogy kötelezővé tenném minden 18 évét betöltő polgárnak a szavazást. Azóta akkorát csalódtam a politikában, hogy ezért nem mentem el.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Államfőválasztás 2024

Andrej Kiska

Ankét

Forró Krisztián

Ivan Korčok

Peter Pellegrini

Szlovákiai magyar

Zuzana Čaputová

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak