Napunk

A szlovákiai magyarok segíthetnek Pellegrininek választást nyerni. Nagy számban átpártoltak a jobbközép, liberális, Nyugat-barát oldalról a nacionalista-populista oldalhoz

Radikális változás állhatott be a szlovákiai magyarok választási viselkedésében, és ez kihatással lehet a közelgő államfőválasztásra is. Elemzésünkben arra kerestük a választ, hogyan és miért pártolhatott át a szlovákiai magyar választók jelentős része a jobbközép, liberális, Nyugat-barát oldalról a nacionalista-populista oldalhoz, és mit jelent ez a választások kimenetelére nézve.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

„Ezen a választáson az összes választó szavazataiért küzdöttem, ezért szeretnék mindenkinek köszönetet mondani. Ďakujem, köszönöm, dakuju šumni, děkuji, paľikerav” – kezdte győzelmi beszédét Zuzana Čaputová az elnökválasztás első fordulója után, 2019. március 17-én. Ugyanezt a többnyelvű köszönetnyilvánítást megismételte, amikor két héttel később a második fordulóban is győzelmet aratott.

Ez volt az első alkalom Szlovákia történetében, hogy az államfőválasztás győztese kiemelten szólt a nemzeti kisebbségekhez. Nem véletlenül: Zuzana Čaputová győzelmében komoly szerepet játszott, hogy a szlovákiai magyarok nagy arányban támogatták a Smer jelöltjével, Maroš Šefčovičcsal szemben.

Nem 2019-ben fordult elő először, hogy a Smer vagy a hozzá hasonló, Vladimír Mečiar-féle HZDS államfőjelöltjei felsültek Dél-Szlovákiában. A szlovákiai magyar szavazóknak nem kis szerepe volt abban évtizedeken keresztül, hogy az államfő több alkalommal a jobbközép, liberálisabb, Nyugat-párti táborból kerüljön ki.

Mindez 2024-ben megváltozhat. Habár a Magyar Szövetségnek is van saját jelöltje Forró Krisztián pártelnök személyében, arra nem mutatkozik reális esély, hogy ő bejusson a második fordulóba. A rendelkezésre álló közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a szlovákiai magyar választók jelentős része mára átállt a nacionalista-populista oldal mellé, és az elnökválasztáson inkább Peter Pellegrinit támogathatja.

Elemzésünkből kiderül,

  • hogyan szavaztak a múltban a szlovákiai magyarok az államfőválasztásokon;
  • miért támogatták a múltban a szlovákiai magyarok inkább a jobbközép, liberális jelölteket;
  • miért álltak a szlovákiai magyarok inkább Peter Pellegrini mellé Ivan Korčokkal szemben;
  • milyen szerepe van ebben a változásban a magyar kormánynak és egyes szlovákiai magyar politikusoknak.

Elemzésünket egyedi térképekkel és grafikonokkal egészítettük ki, amelyeken települési szintre lebontva megmutatjuk, hogyan szavaztak az előző választásokon a szlovákiai magyarok, és részletesen ábrázoljuk, hogyan alakulnak jelenleg a szlovákiai magyarok szimpátiái az államfőjelöltekkel szemben.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Államfőválasztás 2024

Bugár Béla

Dél-Szlovákia

Felmérés

Forró Krisztián

Gyimesi György

Hlas

Ivan Korčok

Orbán Viktor

Peter Pellegrini

Szlovákiai magyar

Vladimír Mečiar

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak