Napunk

Soha nem volt ilyen rossz a magyar és a szlovák elsősök aránya, mint az utóbbi években

Luca-nap a füleki Mocsáry Lajos Alapiskolában. Fotó - Az iskola archívuma
Luca-nap a füleki Mocsáry Lajos Alapiskolában. Fotó – Az iskola archívuma

Ha a szlovákiai magyar elsős diákok számát csak az abszolút számok tükrében nézzük, akkor emelkedő tendenciát látunk. Ha viszont a szlovák elsősökhöz viszonyítjuk a számukat, akkor már jóval kedvezőtlenebb a kép. Megnéztük, hogyan alakultak az arányok a magyarlakta járásokban.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A szlovákiai magyar alapiskolák elsős diákjainak számáról, a számok mögötti társadalmi folyamatokról nem készülnek elemzések. Tudomásunk szerint az oktatási minisztérium nem vizsgálja ezeket tendenciákat, és nincs olyan szlovákiai magyar szakember, aki szisztematikusan nyomon követné, összegezné és kiértékelné az adatokat.

Míg tíz évvel ezelőtt az előzetes beiratkozási adatok mellett a végleges, szeptember 15-ig bejelentett számok is központi téma volt a közbeszédben, ráadásul a két adatot összevetve bizonyos mozgások lekövethetők voltak, addig néhány éve már szlovákiai magyar viszonylatban is alig kerül terítékre az a kérdés, hogy hány kisdiák kezdi meg tanulmányait magyar tanítási nyelvű alapiskolában az adott tanévben.

Az utóbbi években tanévkezdés kapcsán leginkább arról lehet hallani, hogy milyen magyarországi támogatások érkeznek Szlovákia déli területeire, melyek a magyar tanítási nyelvű oktatást hivatottak segíteni. Ilyen például az iskolabusz-hálózat működtetése magyarországi támogatások révén, a Rákóczi Szövetség által elsősöknek nyújtott egyszeri ösztöndíjak, az ingyenes iskolatáska, illetve a Bethlen Gábor Alapon keresztül érkező Szülőföldön magyarul oktatási-nevelési támogatások.

A 20 autóbuszból álló hálózat működtetésének és a Szülőföldön magyarul oktatási-nevelési támogatás hatásait, mely támogatás összegét 2023-ban radikálisan megemelte a magyar kormány, szakemberek szerint legkorábban egy ötéves intervallum távlatában lehet érdemben megvizsgálni, elemezni.

Cikkünkből kiderül:

  • hogyan alakult a szlovák és a magyar elsősök száma az elmúlt húsz évben, továbbá hogyan alakul az elsősök aránya százalékos bontásban a déli járásokban;
  • milyen mozgások figyelhetők meg Szlovákia déli régióiban az elsősök számát illetően;
  • melyik három járásban éri el vagy közelíti meg a magyar elsősök aránya 60 százalék körül.

A Napunk az elmúlt négy év adatait már korábban közzétette. Ezek azonban csak abszolút számok. Csupán az derül ki, hány diák van első osztályban. Az a központi statisztikákból sem látható, hogy hány diák kért halasztást, hányan ismételtek évet.

A számok vizsgálatakor nagyon fontos megemlíteni, hogy általában egy-egy aktuális tanév adatait a korábbi évek adatihoz hasonlítottuk eddig, és jó hírnek számított, ha minimális volt az egymást követő évek összlétszáma közötti eltérés. A magyar diákok adatait azonban egyáltalán nem vetettük össze a szlovák elsősök számával, miközben ez az összevetés fontos összefüggésekre világít rá ebben a kérdésben.

A következőkben bő húsz év szlovák és magyar elsőseinek adatait vetjük össze országos szinten, járási bontásban pedig egy bő tízéves intervallum számainak alakulását mutatjuk be. Utóbbinak elemzésére azért nem vállalkozunk, mert ahhoz, hogy valamennyire képet kapjunk az egyes déli járásokban tapasztalható mozgásokról, átfogó kistérségi elemzésre volna szükség.

Stagnáló arányok, emelkedő abszolút számok

Az oktatási minisztérium háttérintézményétől kapott adatok alapján azt látjuk, hogy a szlovák és a magyar elsősöknél tapasztalható mozgások nagyjából követik egymást. A magyar és a szlovák elsősök száma is 2000-ben volt a csúcson – a vizsgált időszak alapján –, akkor több mint 66 ezer szlovák tannyelvű alapiskolába beíratott elsős mellett, 4609 magyar elsőst jegyez a statisztika. Ezeket a magas számokat később már nem érték el. Egy-egy bezuhanás a szlovák és a magyar diákoknál is megfigyelhető, bár az emelkedés a szlovák diákok esetében látványosan gyorsabb.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fodor Attila

Iskolai statisztikák

Magyar iskolák

Szlovákiai magyar

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak