Napunk

Villeneuve grandiózus Dűnéje még mindig nem azonos Herbert víziójával, de attól még zseniális, és a látvány szinte mindenért kárpótol

Fotó - Continental Film
Fotó – Continental Film

A mozikban látható Dűne második része minden szempontból felülmúlja az elsőt, és bár még mindig nem tökéletes adaptációja Frank Herbert nagyívű űroperájának, nehéz elképzelni, hogy mozgóképre hogyan lehetne jobban lefordítani a regény világát.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Denis Villeneuve lassan Hollywood első számú sci-fi szakértője lesz, hiszen a legutóbbi négy filmje mind ebben a zsánerben született: 2016-ban az Érkezés, 2017-ben a Szárnyas fejvadász 2049, 2021-ben a Dűne első, idén pedig a Dűne második része jelent meg a rendezésében.

Természetesen ezek egyike sem tekinthető „tisztán” science fiction alkotásnak, mind a négyet összeköti az, hogy a tudományos-fantasztikus közeg leginkább csak háttérként szolgál egy komoly, rendszerint elvont kérdés és probléma körüljárásához. Az Érkezésben ez az idegenekkel történő, időn átívelő kommunikáció, a Szárnyas fejvadászban az ember és replikáns közötti határvonal, a Dűnében pedig a kiválasztottság, a vallás és a propaganda hatásmechanizmusa és a fanatizált tömegek mindent elsöprő haragja.

Villeneuve esetében azt a kijelentést is árnyalni kell, hogy a sci-fi csak a főbb kérdések „hátteréül” szolgálna, hiszen egy olyan rendezőről beszélünk, aki arról lett híres, hogy a képeivel és a kompozícióival kommunikál. Az Érkezés képekben kommunikáló idegenjei, a Blade Runner futurisztikus és disztópikus városa, a Dűne kegyetlen sivataga tényleg háttérként szolgálnak ezekben a történetekben, de emellett egyben szinte szereplővé is előlépnek.

Nagyobb tétek, több akció

Dűne második része gyakorlatilag az első film minden ígéretét teljesíti: a történet pörgősebb, az akciójelenetek monumentálisabbak, a tét pedig még nagyobb, immár nem „csak” egy bolygó és egy nemes ház, hanem az egész világűrt behálózó emberiség sorsa a tét.

A cselekmény pontosan

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Film

Kultúra

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak