Napunk

Napunk newsfilter: Ficóék nőnapi ünnepségeken úgy alázzák a nőket, hogy azok közben szakadnak a röhögéstől

A Smer nőnapot ünnepel. Fotó N - Peter Lázár
A Smer nőnapot ünnepel. Fotó N – Peter Lázár

1. Fico korán elvitte a nőnapot keletre. 2. Putyin a koporsóban fekvő Navalnijtól is tartott. 3. Kaliňákék átvették az első amerikai vadászgépeket.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. Fico korán elvitte a nőnapot keletre

Március elseje van, tavasz a gardróbban, love is in the air. El tudják képzelni, amint egy férfi több száz rajongó nő epekedő tekintetében fürdőzik? Mindez megadatik Robert Fico miniszterelnöknek, aki már egy külön folklórt teremtett a nőnapok megünneplésével.

A Smer elnöke már szerdán elindította a kelet-szlovákiai nőnapi turnét. Bár március nyolcadika még messze van, de a kormányfő minél több városban, minél több hölgyhöz személyesen akarja eljuttatni nőnapi jókívánságait: minden jó forrása a nő, minden boldogság a nőtől való, szól a központi üzenet.

Fico a legtöbb helyszínen ugyanazt a forgatókönyvet követi, ugyanazokat a poénokat süti el. „Lányok, csókolom!” – így köszöntötte a jórészt nyugdíjas hölgyeket Eperjesen és Kassán is. A miniszterelnök látványától eksztázisba esett hölgyek visszakiabáltak: „Nem érezzük!” Ezzel az intim alapozással teremtődik meg szinte mindenhol az a hangulat, ami leginkább az 1989 előtti szocialista nőnapi ünnepségeket idézi meg.

Nem volt magától értetődő, hogy a nőnap nagyobb világkarriert fut be. Kellett ehhez, hogy Sztálinék a nőket is bevonják a propagandába ezzel a kitalált ünneppel. Egy termelési napló egy pártgyűlésen kevés izgalmat nyújtott a nőknek, de március nyolcadikán úgy kerültek a központba, hogy azért az ünnep mégiscsak a párt és a férfiak ünnepe volt. Hiszen a női sorsok, történetek is alárendelődtek a párt dicsőítésének és eszméjének. Közép-Európa országaiba márpedig ilyen bolsevik háttérrel érkezett meg a nőnap, amely semmit nem tett hozzá a nőmozgalmak által felvetett kérdésekhez.

Vissza Ficóékhoz: Nem csoda, hogy ebben a hagyományban érzi igazán jól magát Robert Fico és az ünnepi pódiumon megjelent csapata, melyben megjelent például a pénzügyminiszter és a külügyminiszter is.

A zenével és tánccal kísért teátrális abszurditást Fico tudta még fokozni. Nőket alázó vicceket mesélt, a rendezvényre érkezett nők pedig ezeken a „vicceken” jóízűen kacagtak.

Az egyik viccnek az a poénja, hogy a megértő férj arra kéri a feleségét, legalább ma ne mosogasson, mert kerek szülinapja van, majd elmosogat holnap, teszi hozzá. Hangos röhögés. A másik poén úgy tárgyiasítja a nőt, mint akivel csak a gond van, mert fejfájásra hivatkozva esténként elutasítja a közeledő urát (sic!). Kacagás. Ficótól még belefér egy történet Oroszországról. A történetet úgy vezeti fel, hogy egy olyan országban járt, melyet nagyon szeret.

Blanár külügyminiszter „poénja” is tapsot kap. Blanár szerint a nőnapot a férfiak is megünneplik, olykor a kelleténél jobban, kacsint a közönség felé. A férfiak túlzásba vitt italozása is tetszik a csupa nőből álló publikumnak.

A totális kampány azzal lett teljes, hogy online, hatalmas kivetítőn becsatlakozott Peter Pellegrini köztársaságielnök-jelölt,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Alekszej Navalnij

Napunk newsfilter

Oroszország

Peter Pellegrini

Robert Fico

Robert Kaliňák

Smer

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak