Napunk

Zuzana Čaputová: Az olyan szavak, mint az empátia, az emberség és az együttérzés a magas politikában is helytállóak

Zuzana Čaputová államfő. Fotó - Vladimír Šimíček
Zuzana Čaputová államfő. Fotó – Vladimír Šimíček

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Az Alkotmánybíróság döntését a fékek és ellensúlyok működéseként értelmezi Zuzana Čaputová, aki akkor adott interjút a Denník N-nek, amikor a nyilvánosság értesült arról, hogy a Büntető törvénykönyv módosítását hatályon kívül helyezte a taláros testület.

A beszélgetés kezdetekor még nem ismertük a döntés részleteit, amely alapján a Különleges Ügyészség márciusban megszűnik, de a bűncselekmények elévülése és a kiszabható büntetések csökkentéséről még tárgyalni fog az Alkotmánybíróság.

„Nagyon jó hír, hogy Szlovákiában működik a demokrácia, hogy működik a fékek és ellensúlyok rendszere a bírói hatalom formájában. Nagyon örülök a hírnek, mely szerint a törvény bizonyos részeinek hatályossága fel van függesztve, hiszen pontosan tudom, miért támadtam meg a törvényt az ellenzékkel együtt, akik saját beadványt nyújtottak be” – reagált Zuzana Čaputová államfő a hírre, mely szerint az Alkotmánybíróság felfüggesztette a Büntető törvénykönyv módosításának bizonyos paragrafusait.

Az államfő emlékeztetett, hogy igyekezett elmagyarázni a nyilvánosságnak, hogy azért kellett aláírnia a jogszabályt, hogy az Alkotmánybíróság felülbírálhassa azt. „Ez a hír azt is jelenti, hogy az Alkotmánybíróság döntése a törvénytárban is megjelenhet 15 napon belül. Remélem, elkerüljük az Alkotmánybíróság döntésének ignorálását” – utalt az államfő arra, hogy a testület döntésének meg kell jelennie a törvénytárban, ezért pedig az igazságügyi minisztérium felel.

A Smer–Hlas–SNS kormánykoalíció még február elején nyomta át a törvényt. Előbb Robert Fico kormányfő, jelenleg pedig Peter Pellegrini, a parlament elnöke akadályozza a jogszabály megjelenését a törvénytárban. Ráadásul ebben Boris Susko igazságügyminiszter is partner, aki példátlan módon szintén kifogásokat keres – helyesírási, stilisztikai hibák javítása címén – a jogszabály megjelentetésénél.

Az államfő nem feltételezi, hogy az Alkotmánybíróság döntését is képes lenne ignorálni a kormánykoalíció. Emlékeztetett, nem egy esetben az általa aláírt törvények még aznap, illetve két napon belül megjelentek a törvénytárban. A kormánykoalíció igyekszik kihasználni a maximális határidőt a törvény megjelentetésével kapcsolatban. Az Alkotmánybíróság döntését 15 napon belül kell megjelentetnie a tárcának. Ha betartják a határidőt, akkor a törvény nem emelkedik jogerőre. Ez pedig azt is jelentené, hogy a jogszabály bizonyos részeinél nem merülnének fel értelmezési és alkalmazási kétségek vagy viták.

Fotó – Vladimír Šimíček

„Rendkívüli helyzetben vagyunk, hiszen nemcsak az ötéves mandátumom, de korábbi jogászi tevékenységem során sem emlékszem ilyen obstrukcióra és módszerekre, ahol most tartunk. És nemcsak a Büntető törvénykönyv módosításáról, hanem további folyamatban levő törvénymódosításokról is szó van. Úgy vélem, ezek nem az egyes minisztériumokban vannak előkészítve és kidolgozva, hiszen ott többéves szakmai tapasztalattal bíró szakemberek vannak, akikkel munkakapcsolatban vagyunk. Ezek a törvények viszont gyorsan íródtak, ignorálják az uniós jogszabályokat és a nemzetközi egyezményeket, melyeket be kell tartanunk” – figyelmeztetett az államfő, aki részleteket nem akart elárulni több tervezett módosítással kapcsolatban, mert abban bízik, hogy ezeket még megváltoztatják. Ellenkező esetben viszont sérülhetnek a polgárok alkotmányos jogai.

„Jelezni szeretném, hogy formailag és tartalmilag sem találkoztam még ilyen hozzáállással a jogalkotást illetően, amilyennel most” – jelentette ki az államfő.

Zuzana Čaputová beszélt arról is, hogy hogyan indokolta a Büntető törvénykönyvvel kapcsolatos beadványát. Fontosnak tartotta felhívni az Alkotmánybíróság figyelmét arra, hogy

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Alkotmánybíróság

Államfőválasztás 2024

Peter Pellegrini

Robert Fico

Zuzana Čaputová

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak