Napunk

Döntött az Alkotmánybíróság a Btk. módosításáról, mutatjuk az indokokat. Az állam védje meg a polgárokat a veszélyektől, mondják a bírók

Tízezrek tüntettek a Btk. módosítása ellen. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Tízezrek tüntettek a Btk. módosítása ellen. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Az Alkotmánybíróság a parlamentben zajló eseményeket is figyelembe vette, mikor felfüggesztette a Btk. módosításának hatályba lépését. Észrevették, hogy a koalíció egy újabb törvénnyel módosítja az elévülést, holott az eredeti még nem jelent meg.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A Denník N birtokába került az Alkotmánybíróság döntése a Büntető törvénykönyv módosításáról, ami többek között arról tanúskodik, hogy a döntés nem volt egyöntetű. Nem hozták nyilvánosságra, hányan szavaztak igennel, azt viszont tudjuk, hogy egy döntés meghozatalához a bírók többségének szavazata szükséges, ami hét szavazatot jelent.

Jelzésértékű, hogy döntéshez két bíró, Peter Straka és Robert Šorl hozzácsatolta a saját, eltérő álláspontját. Fontos megjegyezni, hogy az Alkotmánybíróság döntése nem az elfogadásának pillanatában válik hatályossá. Ez csak akkor történik meg, amikor a törvény megjelenik a Törvénytárban – ezt azonban a koalíció késlelteti.

Néhány pontban elmagyarázzuk, mit állapítottak meg pontosan az alkotmánybírák, mit jelent ez, mivel indokolták a gyors döntésüket és mit üzennek a politikusoknak.

1. Mi az, amit felfüggesztettek: az alacsonyabb büntetések és az elévülés

Az Alkotmánybíróság döntése felfüggeszti a Büntető törvénykönyv teljes módosítását – ez az elévülési idő lerövidítését, az alacsonyabb büntetési tételeket és a káreseti értékhatárok emelését érinti.

Ellenkezőleg, a különleges ügyészség megszüntetését nem állították meg, így az március 20-án megszűnik.

A bírák a döntésben megállapítják, hogy a felfüggesztés fontos kritériuma volt a következmények helyrehozhatatlansága. Az Alkotmánybíróság szerint amennyiben a módosításba hatályba lépne, az veszélyeztetné az alapvető jogokat és szabadságokat, de ugyanígy a jogállamiságon is csorbát ejtene.

Hogyan döntött az Alkotmánybíróság

  • Büntető törvénykönyv teljes módosításának

    Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Alkotmánybíróság

Bűnügy

Fico-kormány

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak