Napunk

Magyarellenes-e Ivan Korčok, avagy kire szavazzon a szlovákiai magyar?

Ivan Korčok. Fotó - Ivan Korčok FB oldala
Ivan Korčok. Fotó – Ivan Korčok FB oldala

Ivan Korčok gyakran hangsúlyozza magyarbarátságát és liberális világnézetét, az emberi jogok iránti elköteleződését. Azonban ez csak a felszín, nagy ellentét van a között, amit formálisan állít, és álláspontjának tartalma között. Vélemény.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Peter Pellegrini elnöksége komoly veszélyt jelentene a szlovákiai demokráciára. Nem személye miatt, hanem mert ő Robert Fico közeli szövetségese, és győzelme esetén nem szabna gátat az autoriter hajlamú miniszterelnök ambícióinak. Ez a hatalomkoncentráció felveti az alkotmányos rend radikális átalakításának lehetőségét, ami a szlovákiai magyarokra nézve is komoly aggályt jelent.

Ezért természetesnek tűnik, hogy az elnökválasztás második fordulójában nekik a legesélyesebb kihívóját, Ivan Korčokot kellene támogatniuk. Korčokot azonban valahogy mégsem kedvelik a magyarok. Nagyon sok negatív kritikát kap, és elterjedt vélekedés vele kapcsolatban, hogy magyarellenes nacionalista. Igaz-e a vád, és ha igen, mit jelent ez a szlovákiai magyarok választási lehetőségeire nézve?

Ivan Korčok szerint a magyar sajtó Fidesz-barát része akasztotta rá a magyarellenes bélyeget, mivel külügyminiszterként gyakran kritizálta a magyar kormányt. Ebben van igazság, tényleg aránytalanul sok és éles kritikát kap ebből az irányból. Ennek sokszor ideológiai alapja van: olyanok támadják, akik a nyugati elköteleződöttsége, liberális értékrendje miatt vagy akár a Smerrel és Fidesszel való szembenállása miatt nem szeretik.

Azonban a Fidesz-ellenesség még nem automatikus felmentés a magyarellenesség alól. Korčok szerint ő soha nem mondott olyat, amit a szlovákiai magyarok sérelmezhetnének. Nézzük hát meg közelebbről, mit mondott.

A külügy élén

Külügyminiszterként Ivan Korčok egy olyan tárca élén állt, ami több kisebbségellenes lépésért volt felelős, amik azon alapulnak, hogy a szlovákiai magyarok biztonsági kockázatot jelentenek az országra, és ezért lépéseket kell tenni ellenük (nem Magyarország, nem Orbán Viktor ellen). Gondoljunk csak a kettős állampolgárság diszkriminatív szabályozására, a kitelepítettek emléknapja elfogadásának megakadályozására, vagy a kisebbségek jogállásáról szóló törvény megbuktatására.

Ivan Korčok ezeket akkor ritkán kommentálta, ezért nem tudtuk, mit gondol ő maga. A kettős állampolgárság kapcsán például soha nem mondta el, mi is fenyegeti az országot, ha az itt élők magyar állampolgárságot is szereznének. Mi a veszély, amit a szlovák ellentörvény megakadályoz? Hallottuk tőle, hogy nem ért egyet a magyarországi törvénnyel, de a fenti kérdésre ez nem válasz. Államtitkárával, Martin Klusszal ellentétben Korčok nem nevezte biztonsági kockázatnak a magyarokat, de álláspontjából ez következik.

A kisebbségek jogállásáról szóló törvény kapcsán Ivan Korčok többször elmondta, hogy ő támogatja a törvényt, csak tárcája nem tudott részt venni az előkészítés folyamatában. Ahogy azonban Bukovszky László kormánybiztostól tudjuk, a külügyminisztérium nem akart részt venni a szakmai egyeztetési folyamatban, később pedig megakadályozta a törvény elfogadását, szakmainak tűnő álérveket használva kifogásul.

Korčok nemrégi komáromi fórumán kaptunk ebből ízelítőt, mikor újságírói kérdésre kiesett a szerepéből, és elmondta, hogy valóban nem támogatta a törvényt, mert az kollektív jogokat vezet be. Ez azonban hamis állítás: a törvény nem vezet be kollektív jogokat, a részvételi jogok gyakorlásához használ kollektív mechanizmusokat, amik teljesen szokványosak az európai kisebbségi rendszerben, sőt a szlovák jogrendben is léteznek (pl. a Kisebbségi Kulturális Alap is ilyen). A kollektív jogokkal való riogatás egy bevált magyarellenes hangulatkeltési módszer Vladimír Mečiar óta, hiszen sokan azt hiszik, ez valami veszélyes dolog. Ehhez nyúlt most Ivan Korčok.

Ivan Korčok és Ludwig Bagin Komáromban. Fotó – Napunk

Korčok korábban az Új Szónak kijelentette, hogy a kisebbségi jogok terén a status quo pártján áll, tehát a törvénynek csak a mostani jogokat kellene egységes rendszerbe foglalnia. A status quóval megvan a magunk negatív tapasztalata, és a nemzetközi emberi jogi szervezetek is folyamatosan kritizálják ez miatt Szlovákiát.

Komáromban pedig Korčok előhúzta a végső kártyát, miszerint „a szlovákok és a magyarok együttélése rendben van”, a törvényre nincs szükség, mert az kollektív jogokat tartalmaz, amit „a magyar politika egy része” erőltet, akik „nem akarják, hogy jó legyen az együttélés a szlovákok és a magyarok között”. Rég hallottam ennyire nyílt és hamis, kisebbségi jogokkal szembemenő álláspontot.

A helyzet egyébként az,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Államfőválasztás 2024

Ivan Korčok

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak