Napunk

Csendes küzdelem a Markízáért. Kamerán kívül megkezdődött a harc a legnézettebb tévéhíradóért

A Markíza tévé esti híradójának stúdiója. Fotó - TV Markíza
A Markíza tévé esti híradójának stúdiója. Fotó – TV Markíza

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A legnézettebb szlovákiai televízió kulisszái mögött az elmúlt hetekben harc alakult ki annak kapcsán, hogy milyen legyen a híradó. Azt követően alakultak ki kisebb-nagyobb viták a szerkesztőség vezetése és a szerkesztők nagy része között, miután leváltották a Markíza televízió a hírműsorok osztályának igazgatóját.

Decemberben Henrich Krejčát, a Markíza hírszerkesztőségének vezetőjét, aki éveken keresztül vezette hírszerkesztők csapatát, Michal Kratochvíl cseh újságíró váltotta fel, aki korábban a TV Nova főszerkesztője és a hírszerkesztői csapat helyettes vezetője volt. A Markíza munkatársai szerint ő azt szorgalmazza, hogy a politikai hírekre kevesebb hangsúlyt fektessenek, és arra ösztönzi a szerkesztőket, hogy kerüljék a kormánypárti politikusokkal való konfrontációt.

Mindez akkor történik, amikor a Markíza a Robert Fico (Smer) miniszterelnök által vezetett kormány számos politikusának támadásával és bojkottjával néz szembe. Tavaly nyáron a Smer bejelentette, hogy politikusai nem vesznek részt a Markíza választások előtti vitaműsoraiban.

A választásokat követően Robert Fico a Markízát, a SME-t, az Aktuality-t és a Denník N-t az úgynevezett „ellenséges médiumok” közé sorolta. Tavaly novemberben pedig bejelentette, hogy megszakítja a kommunikációt ezekkel a médiumokkal, és nem válaszol szerkesztőik kérdéseire.

Változások a szerkesztőségben

A Markíza szerkesztőségét 2012 óta Henrich Krejča vezette, tavaly decemberi távozását a televízió közös megegyezésként kommunikálta. „Henrich több mint tíz évet szentelt a Markízának az adott pozíciójában, megfontolt megbeszélés után Henrich és én egyetértettünk abban, hogy eljött az idő a továbblépésre” – idézte Peter Gažík vezérigazgatót sajtóközleményében a televízió.

Nem ez volt az utolsó változás a szerkesztőségben. Néhány nappal ezelőtt Martin Halanda, az esti híradó kiadásának egyik vezetője is váratlanul távozott. „A televízió vezetősége gazdasági okokkal érvelt az azonnali hatályú felmondás mellett. Erről azonban csak közvetett információm van” – magyarázta Halanda.

„A televízió hír- és publicisztikai központjának az igazgatója

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fico-kormány

Markíza

Robert Fico

RTVS

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak