Napunk

Rátettek Klapka Györgyre egy napszemüveget. Kitört a kultúrharc

Fotó - Komáromi Napok 2024 Facebook-oldala
Fotó – Komáromi Napok 2024 Facebook-oldala

Klapka-szobor: Komárom szimbóluma lett, kapocs az itteniek között. Az a természetes pont, ahol a komáromiak találkoznak, ahol ünnepelnek. A szimbólum, amely eszükbe jut, ha messzire szakadnak a várostól. A város iránt érzett mély szeretet jelképe, a védő, az oltalmazó apafigura. Komárom számtalan szobra közt az első, a legfontosabb. Vélemény.

Állítólag már Nero császárnak is volt napszemüvege.

Úgy tartják, hogy a „véres költő” annyira menő volt, hogy csiszolt smaragd napgéppel dobta fel a szettjét, ha gladiátorjátékokra ment. S ki tudja, talán akkor is rajta volt, mikor Róma lángolni kezdett, ő pedig színpadi öltözékben gyönyörködött a lángokban, és a Trója kirablása című eposzt szavalta.

Most Komárom égett – nem úgy, mint Róma, de egy kicsit mégis. Virtuális lángok kaptak bele a langymeleg februári éjszakába, és festették vörösre az ég alját. Méghozzá egy napszemüveg miatt.

Nem igazi napszemüvegről van szó: a Komáromi Napok szervezői egy plakáton biggyesztették rá a város szimbólumának, Klapka György szobrának orrára a színes lencséjű napszemüveget. A plakáton megtalálható továbbá egy darab hangfal, egy darab gitár (nem Klapka kezében), valamint pár hangjegy.

Komáromban pedig elementáris erővel robbant ki a kultúrharc. Mint amolyan vulkán, vagy gejzír. Hirtelen és váratlanul komáromi lakások tucatjaiban izzottak fel a billentyűzetek. Hiszen állást kellett foglalni: zeng, dörg az ágyú, csattog a kard. Ez lelkesíti csatára a magyart!

A vita gyorsan elfajult, és kilépett a saját kereteiből. Voltak, akik a felelősök nevét akarták hallani, mások a hőseink prostituálásáról, Klapka lejáratásáról beszéltek. Voltak olyanok is, akik még tovább mentek: LMBTQ-lobbit, Soros-fiókákat, libsi propagandát emlegettek, amely Klapka színes napszemüvege mögött lapul. Voltak, akik bojkottot hirdettek.  Hirtelen ez lett a Téma, mely izgalmat okoz, s az ember újra és újra visszaolvassa a hozzászólásokat. S viszket az ujja, hogy hozzátegye a magáét.

Az indulatokat fokozta, hogy a váratlanul nagyra növő ellenkezés miatt meglepett szervezők is megszólaltak, és megpróbálták megvédeni a napszemüveget. Ez csak olaj volt a tűzre. A folyamat öngerjesztő volt – s egy idő után már látszott, hogy ez az egész sokkal többről szól, mint Klapka napszemüvege.

Fotó – Komáromi Napok 2024 Facebook-oldala

Szobroktól totemekig

Ám ha jobban belegondolunk, ez az egész vita voltaképpen várható volt, és szinte természetes következménye annak a társadalmi atmoszférának, melyben élünk. Mert tökéletesen bemutatja, mennyire rácsavarodott az életünk a hiedelmekre, totemekre, fétisekre és tabukra.

A kultúrharc mai formájában épp ezekről az egymásra épülő fogalmakról szól: a hiedelmekről, a totemekről, a fétisekről és a tabukról. Ezek a fogalmak váltották a hagyományt, a szobrokat, a tiszteletet és a szeretetet – melyek szintén egymásra épülnek, ám egy egészséges társadalomban.

Klapka György tábornok alig volt 28 éves, mikor feladatául kapta a komáromi vár megerősítését és védelmét. Addig semmi sem fűzte a várhoz és a városhoz.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Komárom

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak