Napunk

Iveta Radičová: Az államfő nem helyettesítheti az ellenzéket

Iveta Radičová. Fotó N - Vladimír Šimíček
Iveta Radičová. Fotó N – Vladimír Šimíček

Az autokrácia kialakulásának minden jele megtapasztalható ma Szlovákiában, véli Iveta Radičová szociológus. Az egykori miniszterelnök hiányolja a diskurzust az államfőválasztást megelőző kampányból, úgy véli, Korčoknak határozottabban kellene kiállnia Pellegrinivel szemben. Radičová a Denník N-nek adott interjúját szemlézzük.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Robert Fico a hétvégén arról beszélt, hogy a NATO dönt a katonák ukrajnai állomásoztatásáról, és hogy ez a szlovákiai katonákat is érintheti. Emellett arról is konspirált, hogy Ukrajna miatt elveszítheti miniszterelnöki tisztségét. „Ha valaki félelmet és haragot hordoz magában, félelmet és haragot fog kifelé is közvetíteni“ – véli Iveta Radičová Ficóval kapcsolatban. A szlovák csapatok bevetéséről a NATO-tagországokban a szlovák kormány és a szlovák parlament határoz, a NATO-nak nincs jogköre ilyesféle döntést hozni, figyelmeztet az egykori miniszterelnök.

Radičová szerint az, hogy a Kuciak-gyilkosság után Ficónak a társadalom nyomására távoznia kellett a miniszterelnöki székből, segítenie kellett Peter Pellegrini karrierjét, aki később új pártot hozott létre, és végig kellett néznie, ahogy a saját embereit, a hatalom legfontosabb pilléreinek és intézményeinek vezetőit megvádolják és rács mögé küldik, mind hozzájárult a kormányfő viselkedéséhez.

Radičová a Smer leninizmusaként jellemzi a jelenlegi helyzetet. „Tiszta leninizmus, amely az autokrácia felemelkedésének, a kemény kéz uralmának, a demokratikus intézmények lerombolásának, a kritikusok megkérdőjelezésének és mindenekelőtt az ellenséggyártásnak minden jellemzőjét magában hordozza“ – mondja a Denník N-nek adott interjúban, hozzátéve, hogy Fico ma már nemcsak az eredeti Smer-szavazókat igyekszik megszólítani, a támogatást az extrémistáktól várja.

Az egykori miniszterelnök emlékei szerint Fico mindig is arrogáns és agresszív ember volt. „Nem emlékszem a természetes mosolyára. A szarkasztikusra, amellyel átadta Andrej Kiska államfőnek a lemondását, arra igen, de a nyugodt, nyílt mosolyára tényleg nem. Lehet, hogy nincs oka mosolyogni, de egy országnak nem tesz jót, ha olyan vezetője van, aki nem tudja élvezni az életet, a létet“ – fogalmaz Radičová.

Fico 2018 márciusában, a Kuciak-gyilkosság után, átnyújtja lemondását Andrej Kiska államfőnek. Fotó – TASR

A Smer, a Hlas és az SNS alkotta kormánykoalíció hatalomátvétele után terítékre került a Büntető törvénykönyv módosítása. A koalíció igyekszik elérni, hogy az Alkotmánybíróságnak ne legyen ideje dönteni az államfő által benyújtott panaszról. Felmerül a kérdés, hogy Szlovákia még mindig az Európai Unió demokratikus környezetében helyezkedik-e el vagy Magyarország útjára lép.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Államfőválasztás 2024

Fico-kormány

Ivan Korčok

Iveta Radičová

Peter Pellegrini

Robert Fico

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak