Napunk

Az alapiskolás gyereknek tudnia kell, hogy a házi feladat után ismét játszhat. Szülőként tanuljunk a gyerekkel, szorosabb lesz a kapcsolatunk

Illusztrációs fotó- JumpStory
Illusztrációs fotó- JumpStory

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Nagyon kevés olyan tanuló van, aki már az órákon elsajátítja a tananyag nagy részét és otthon már csak be kell pakolnia a tankönyveket. Abban is különbség van, ha alsó vagy felső tagozatos a gyerekünk, az utóbbinak ugyanis már nagymértékben önállónak kellene lennie.

A tanításra való rendszeres napi felkészülés mellett az alapiskola bármelyik évfolyamában a gyerek egyetlen fejlődési szakaszában sem szabad a szülőnek a gyereket egyedül hagyni.

Ebben egyetért mind a három szakértő, akik napi szinten foglalkoznak tanulókkal. A Denník N azzal kereste meg őket, hogy mondják el, szerintük hogyan kellene tanulni a gyerekkel és felkészülni a tanórákra.

A következő szakértők válaszolnak:

Katarína Kubasová speciális pedagógus
Soňa Kupcová, a Tanácsadási és Megelőzési Központ pszichológusa
Petra Fecková, a pozsonyi J. A. Komenský Alapiskola tanárnője

Mindennapi felkészülés, de hogyan? 

Az alapelv az, hogy a gyermeknek szisztematikusan, azaz minden következő tanítási napra fel kell készülnie. A rutinszerű iskolai felkészülés nemcsak a házi feladatot foglalja magába, hanem az iskolatáska, a tolltartó és az összes szükséges felszerelés előkészítését is.

„A házi feladatokat a tanárok azért adják, hogy a tanulók átismételjék a tananyagot. A házi feladat olyan tevékenységeket is magában foglal, mint az órarend ellenőrzése, hogy mi vár másnap a gyerekre, a könyvek bekészítése a táskába, vagy az utolsó lecke átnézése. A házi feladatnak nem kell kötelezőnek lennie, és manapság sok szó esik erről, de ez nem jelenti azt, hogy nincs szükség arra, hogy otthon felkészüljön a tanításra” – mondja Soňa Kupcová ,Pozsony III. Tanácsadó és Megelőzési Központ pszichológusa.

Szerinte a felkészülésnek rendszeresnek kell lennie, ideális esetben minden nap – akár hétfőtől péntekig, akár vasárnaptól csütörtökig. A szülők és a gyerekek preferenciájától függ, hogy a hétfői felkészülést pénteken végzik-e el, és hétvégén nem foglalkoznak a tanulással vagy vasárnapra hagyják.

A napi felkészülés időtartama a gyerek életkorától függ. Elsősök és másodikosok esetében nem kellene 20–30 percnél tovább tartania. Ha időnként előfordul, hogy tovább tart, az még a normán belül van, de átlagosan nem lehet több. „A 3. és 4. osztályosoknál már kicsit hosszabb a felkészülés, a felső tagozaton pedig az a normális, ha egy órát vesz igénybe. Egy óra egy átlagos nap folyamán ideális. Ha a tanulónak egy nagyobb projekten kell dolgoznia, vagy egy fontos írásbeli felmérőre kell tanulnia, akkor ez még tovább is eltarthat”- magyarázza Katarína Kubasová speciális pedagógus, aki tanulási nehézségekkel küzdő gyerekekkel is foglalkozik.

Illusztrációs fotó – Unsplash

Petra Fecková, a pozsonyi J. A. Komenský Alapiskola tanára is úgy véli,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Család

Gyereknevelés

Iskolák

Oktatás

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak