Napunk

V4-csúcs: Ficót kifütyülték a tüntetők, Orbán szerint Visegrád él. A cseh és a lengyel kormányfő szerint is van jövője az együttműködésnek

A V4-országok kormányfői a prágai csúcstalálkozón. Fotó - TASR
A V4-országok kormányfői a prágai csúcstalálkozón. Fotó – TASR

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Cikkünk frissült.

„Vannak köztünk különbségek, amik nem változtak” – kezdte Petr Fiala cseh kormányfő a prágai V4-csúcsot követő, Donald Tuskkal, Robert Ficóval és Orbán Viktorral közös sajtótájékoztatót. A cseh kormányfő szerint nagyon nyitott és őszinte beszélgetést folytattak, amin a tervekkel ellentétben a delegációik nem is vettek részt, végig csak négyen voltak.

A csúcstalálkozót komoly feszültségek előzték meg, és ennek ezúttal sokkal kevésbé volt Orbán Viktor magyar miniszterelnök az oka, mint szlovák kollégája, Robert Fico.

Fiala és Tusk is kiborult Fico hétvégi nyilatkozatain

„Amikor a szlovák kormányfő úgy döntött, virágot helyez el Gustáv Husák sírjára, ezt semmilyen módon nem kommentáltam. Most azonban a szavai kommentárt igényelnek. Mindannyian békét kívánunk, de ahhoz csak egyetlen út vezet. Az, hogy nem engedünk az agresszornak és a gonosznak” – mondta hétfőn, egy nappal a találkozó előtt Petr Fiala Robert Fico hétvégi szavaira reagálva. Fiala azt is kifejtette, hogy soha nem vezetett békéhez az, ha letettük a fegyvert és meghúztuk magunkat, és azt az álláspontot sem tudja elfogadni, miszerint a konfliktust az ukránok vagy a nyugati országok robbantották ki.

Robert Fico az orosz–ukrán háború kirobbanásának második évfordulóján beszélt arról, hogy a Nyugat arra akarta használni a konfliktust, hogy elpusztítsa Oroszországot, ezért támogatja Ukrajnát és démonizálja igaztalanul Putyint, a háború pedig az ukrán neonácik tombolásával kezdődött 2014-ben. A szlovák kormányfőt nemcsak Petr Fiala, hanem a cseh kormány több tagja is bírálta.

Fico szavai Donald Tusk lengyel elnököt is sokkolták, aki azt mondta, a mai csúcson dől el, van-e értelme egyáltalán a V4-es együttműködésnek.

A feszültség tehát garantált volt a prágai V4-csúcson. Petr Fiala cseh és Donald Tusk lengyel miniszterelnök szerint is fokozni kellene Ukrajna támogatását. A konfliktusról Orbán Viktor másként gondolkodik, de ez már régóta köztudott. Február elején Orbán is megszavazta az Ukrajnának szánt új segélycsomagot – ami elé Fico már a decemberi EU-csúcson sem gördített akadályt –, hétfőn pedig a magyar parlament is ratifikálta Svédország NATO-csatlakozását. A Vsquare úgy tudja, ez volt a feltétele annak, hogy Fiala egyáltalán összehívja a találkozót, aminek a cseh kormányfő nem látta sok értelmét.

Fiala és Tusk négyszemközt is beszéltek

A négy kormányfő találkozója előtt Fiala és Tusk kétoldalú megbeszélést folytatott: a cseh kormányfő közleménye szerint a védelmi együttműködés lehetőségeiről, az ukrajnai helyzetről, az energiabiztonságról és egyéb EU-s kérdésekről volt szó.

Donald Tusk és Petr Fiala sajtótájékoztatót tart a V4-csúcs előtt. Fotó – Petr Fiala / Facebook

Fiala egyúttal leszögezte, hogy az ukrajnai helyzettel kapcsolatban teljes mértékben egyetértenek Tuskkal és készek nemcsak támogatni Ukrajnát, hanem növelni is a támogatást.

Maga a csúcs csak ezt követően kezdődött. A találkozó helyszínén Robert Ficót és Orbán Viktort is néhány tucat tüntető fogadta, akik „Fico, menj haza Oroszországba!”, „Fico, mit csinál ott Putyin seggében?” és „Fico és Orbán = gyáva putyinista táskahordozók” feliratú transzparenseket tartottak és kifütyülték mindkettejüket.

Van értelme az együttműködésnek

A négy miniszterelnök sajtótájékoztatóján Fiala elmondta, hogy „a közismert különbségek” mellett az ukrajnai háborúval kapcsolatban együtt tudtak érteni két kérdésben: abban, hogy

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Donald Tusk

Orbán Viktor

Orosz–ukrán háború

Petr Fiala

Robert Fico

V4

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak