Napunk

Szélárnyékban: túl sok ziccert hagy ki a Drive to Survive új évada

Fotó -TASR/AP
Fotó -TASR/AP

Szokás szerint egy héttel a szezonkezdés előtt megérkezett a Netflixre a Drive to Survive (Hajsza a túlélésért) új, immár hatodik évada, hogy számot adjon az előző szezon eseményeiről az elvonási tünetekben szenvedő F1-rajongóknak. És bár az új évadnak vannak remek pillanatai, némileg keserű szájízzel meg kell állapítanunk, hogy az alkotók ezúttal alulmúlták a várakozásokat.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Természetesen nem lehet olyan dokumentumfilm-sorozatot készíteni egy milliók által kedvelt sportszériáról, ami mindenkinek tetszene. Azt is el kell ismernünk, hogy a tavalyi év az eddig soha nem látott Red Bull-dominanciával nem könnyítette meg a készítők dolgát. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne történtek volna érdekes dolgok: gondoljunk például az Aston Martin zseniális szezonkezdésére, a McLaren feltámadására a szezon közepén, az AlphaTauri pilótadrámáira, Albon tündöklésére a Williamsnél, vagy a Ferrari sikerére Szingapúrban.

Ezeket a pillanatokat a Drive to Survive alkotói többnyire sikeresen beazonosították és beemelték a sorozatba, erős pillanatokat és jó válogatást szállítva a rajongóknak. Néhány fontos esemény azonban egyszerűen kimaradt a hatodik évadból, más esetben pedig hiába volt a helyszínen, az adott csapatnál éppen a Netflix stábja, pont a lényeg sikkadt el, mintha a sorozat a saját narratíváját próbálta volna erőltetni, ahelyett, hogy szimplán leforgatták volna azt, ami valóban történt, és ami sokkal érdekesebb volt az utólag megkonstruált sztorinál.

Sikerre ítélve

De kezdjük az elején. Ha esetleg valaki nem tudná, miről van szó, a Drive to Survive a Netflix egyik legsikeresebb dokumentumfilm-sorozata, ami a Forma–1-es versenyekről számol be. Minden évben a szezonkezdés előtt mutatják be (általában február utolsó hetén), és az előző év legérdekesebb momentumairól szól. A Netflix stábja egész évben kísérgeti a mezőnyt, egy-egy versenyen különböző csapatoknál vendégeskednek, érdekes háttér-információkat, az élő adásból kimaradt rádiózásokat, a verseny mögött zajló politikai harcokat, a csapatfőnökök döntései mögött meghúzódó motivációkat, a pilóták versenyeken kívüli életét mutatják be.

Ez önmagában is érdekes lenne az F1 rajongóinak, csakhogy a Drive to Survive célcsoportját nemcsak ők alkotják, hanem szó szerint mindenki,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Forma-1

Netflix

Sport

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak