Napunk

A sötét triád: gátlástalan politikusokról, akik a demokrácia alapértékeit támadják

Fotó - TASR/AP
Fotó – TASR/AP

Egyre több országban ragadják meg a hatalmat az önző, narcisztikus pszichopaták, a jóérzésű polgárok pedig tehetetlenül nézik ámokfutásukat. Vélemény.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Egy panelbeszélgetésen vettem részt Karel Schwarzenberg társaságában 1997 körül. Arról folyt a szó, hogy hová tűntek azok a kiemelkedő személyiségek, akik a II. világháború alatt, illetve az 1989-as forradalmak idején jelentek meg a társadalmi élet égboltján.

Az okok között az látszott a legvalószínűbbnek, hogy a politikai pálya 1989 után már nem volt olyan vonzó, mint a két említett időszakban, és a nagy tehetségek inkább az üzleti élet felé orientálódtak, vállalkozni kezdtek, vagy a jogi pályát választották.

A herceg egyebek mellett azt is elmondta, hogy szerinte nincs különösebb baj, mert ha a politikai helyzet úgy kívánja, a társadalom majd „kitermeli magából” azokat a „koponyákat“, akik képesek lesznek még a legnehezebb  feladatok megoldására is.

Rendben van, gondoltam, csakhogy a társadalmi helyzetek általában alig észrevehető módon, lépésről-lépésre változnak meg. Vajon a jövendő nagy „koponyák“ idejében meg fogják érezni, hogy jönniük kell, mert baj van?

A másik gondom az volt, hogy az egyre kaotikusabb társadalmak méhéből hogyan fognak „kitermelődni“ azok a nagy formátumú, erkölcsileg tiszta személyiségek, akik képesek lesznek megálljt parancsolni a bomlásnak. Hiszen ők is ugyanebben, a velejéig romlott társadalmakban szocializálódtak, mint mi. Honnét fogják elsajátítani az etikus viselkedés szabályait és a demokrácia alaptörvényeit?

Szörnyek

Nézzenek körül. Szerte a világban gátlástalan szörnyek dúlnak és tombolnak, akik számára már a normális együttélés szabályai sem fontosak.

Egyre több országban ragadják meg a hatalmat az önző, narcisztikus pszichopaták, a jóérzésű polgárok pedig tehetetlenül nézik ámokfutásukat.

Vannak nagyszerű szakemberek, akik pontosan leírják ezeket a jelenségeket, de máig nem találkoztam egyetlen olyan írással sem, amely arról szólna, hogyan lehetne „félreállítani“ ezeket az őrülteket.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Demokrácia

Pszichológia

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak