Napunk

A magyarok is harcolnak Ukrajnáért. Sándor Fegyir, a lövészárokból ismert professzor azt üzeni Ficónak és Orbánnak, hogy emlékezzenek 1968-ra és 1956-ra

Forrás - Оlekszandr Tkacsenko/Fotó N - Tomáš Hrivňák
Forrás – Оlekszandr Tkacsenko/Fotó N – Tomáš Hrivňák

Sándor Fegyir hamarosan Ukrajna magyarországi nagykövete lesz.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Sándor Fegyir már nem bírja hallgatni, hogy a magyarok nem támogatják Ukrajnát az Oroszország elleni harcban.

„Jól nézzétek meg a hátizsákomat”- mondja, miközben megfordul, hogy lássuk a magyar trikolóros felvarróját az ukrán címer mellett.

A zsebéből előveszi a mobilját és több tucat olyan képet mutat nekünk, melyeken magyarok harcolnak Ukrajnáért.

Sándorral Ungvár központjában találkozunk, ahol már a háború előtt is ismert volt a helyi főiskola professzoraként. Amikor a közösségi médiában elterjedtek azok a felvételek, amelyeken a frontról tart online előadásokat, egész Ukrajnában ismert lett.

Az interjúnkat percenként megzavarják a rajongói és az ismerősei, akik beszélni akarnak vele. Sándor a katonai egyenruhában nem fest hagyományos diplomataként, noha már néhány éve regionális politikus. hamarosan ő lesz a budapesti ukrán nagykövet.

„Ugyan már. A Szergej Lavrov-féléknek minden képesítésük megvan ahhoz, hogy kitűnő diplomaták legyenek. És nézzenek csak rá” – mondja legyintve az orosz külügyminiszterről.

Fotó N – Tomáš Hrivňák
Fotó N – Tomáš Hrivňák

Mobiltelefon, jegyzetfüzet és egy AK-103-as karabély

Sándor 2022. február 23-án még nem hitte, hogy Oroszország lerohanja Ukrajnát. Főiskolai tanárként ez nem tűnt számára logikusnak.

„Aznap még fogadásokat is kötöttünk a barátaimmal. Száz dollárt tettem arra, hogy nem lesz semmilyen háború. Az ismerőseink közül csak egy gondolta ennek az ellenkezőjét” – emlékszik vissza.

Egy nappal később önkéntesként jelentkezett a hadseregbe és elindult a Perecseny faluban levő laktanyára, amely Ungvártól 20 km-re fekszik. „Ez egy hirtelen döntés volt érzelmek nélkül. Még a családnak sem mondtam el. Minden pénzt, amit a barátom azon a fogadáson elnyert, az én katonai egyenruhámra költöttük el” – folytatta.

A háború első heteit a lengyel határon töltötte, amelyet az egységének az orosz szabotőröktől kellett megvédenie. Később átvezényelték Szlovjanszkba az izjumi frontra.

„Egész idő alatt teljesítettem tanári kötelességeimet. Az első hónapokban minden előadásomat megtartottam” – folytatja. Hétfőnként és keddenként három-három előadása volt.

A diákjai az elején nem tudták, hogy a fronton van. Akkoriban amúgy is online tartották az előadásokat. „Vicces, hogy csak a médiából szereztek erről tudomást, miután megjelent az a híres kép” – mondja.

Arra a képre utal, amit a bajtársa, Viktor készített. Sándor a képen bekötött kézzel, jegyzetfüzettel és egy AK-103-as puskával a kezében tart online előadást a turizmus szociológiájáról a lövészárokban. 2022 májusában készült és külföldön is gyorsan felkapták.

A katonát ezután a világ számos országából keresték újságírók, beleértve Nigériát és a Dél-Afrikai Köztársaságot is. Sándor állítja, hogy ez nem PR-fogás volt, hanem egy autentikus pillanat megörökítése, a kép pedig nagy karriert futott be a neten.

Miről árulkodik az, hogy a professzor a háború alatt is folytatta a tanítást? „Egy művelt nemzetet építünk. Az, hogy a diákok még most is bejelentkeznek az előadásokra, azt mutatja, hogy fontos számukra az életük” – magyarázza.

Az előadások sem a parancsnokát sem pedig a többi katonát nem zavarták. A lényeg az volt, hogy elvégezze a munkáját – és hogy legyen ideje az egyetemi kötelességéire, az éjszakai szolgálatokra jelentkezett. „Az iskola segített számomra a fronton átvészelni a mindennapokat. Az iskolának köszönhetően nem gondolkoztam hülyeségeken és hasznos dologra összpontosítottam.”

Fotó N – Tomáš Hrivňák

Magyar zászlókkal a Harkovi régióban

Sándorról már tavaly óta azt beszélik, hogy ő lesz a következő magyarországi nagykövet. Ezt ő is megerősíti, szerinte ez már csak idő kérdése, mert a jelölést már mindkét ország külügyminisztériuma megerősítette. Tekintve azonban, hogy a hadsereg tagja, hivatalos engedélyre is szüksége van a vezérkar főnökétől.

„A háború miatt Ukrajna teljesen széthullott, már nincs olyan, hogy észak, dél, nyugat és kelet. Mindannyian együtt vagyunk – beleértve Kárpátalját is” – mondja.

A legnyugatibb ukrajnai régió egyebek mellett a népes magyar kisebbségéről is ismert. „Azt hallom, hogy a magyarok nem akarják támogatni Ukrajnát. Aztán pedig látom, mi történik a fronton, ahol számos magyar harcol és hal meg az ukránok oldalán” – folytatja.

Elmondja, hogy az ukrán címert ábrázoló kitűző mellett egy magyar trikolórt is hord – amikor ezt meglátja egy másik magyar katona,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Kárpátalja

Orosz–ukrán háború

Ukrajna

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak