Napunk

Ipsos közvélemény-kutatás: Korčok csak lassan zárkózik fel Pellegrinihez, a részvétel és Harabin dönthet

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Szinte biztos, hogy az államfőválasztás második fordulójába Peter Pellegrini, a Hlas elnöke és Ivan Korčok volt külügyminiszter kerül tovább, végső küzdelmük kiegyenlített lenne, különösen akkor, ha alacsony lesz a részvétel, és ha a választók nagyobb része nem Štefan Harabint támogatja a második fordulóban. Ez derül ki az Ipsos ügynökség Denník N számára készített elnökválasztási modelljéből.

Az első fordulóban a megkérdezettek 40,2 százaléka szavazna Pellegrinire, míg fő ellenfele, Ivan Korčok a szavazatok 36,3 százalékát szerezné meg. Miközben Pellegrini januári preferenciái csak kis mértékben, fél százalékponttal csökkentek, addig Korčoké 1,9 százalékponttal. A volt külügyminiszter népszerűségének csökkenésére egyszerű a magyarázat: az első fordulóban indul Igor Matovič, akinek az Ipsos 4,3 százalékot mért.

„Igor Matovič indulása természetesen hozzájárult a preferenciák mozgásához a két jelölt között, de ez nem csökkentheti jelentősen Ivan Korčok esélyeit a választás második fordulójába való továbbjutásra” – mondta Roman Pudmarčík, az Ipsos elemzője.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Államfőválasztás 2024

Felmérés

Forró Krisztián

Ivan Korčok

Peter Pellegrini

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak