Napunk

Napunk newsfilter: 2200 traktort nem lehet nem észrevenni, de ha a tüntetések az EU kritikájában merülnek ki, bajban vagyunk

Fotó - Napunk
Fotó – Napunk

1. Ha a gazdák A-t mondanak, mondják ki a B-t is. 2. Önmagát hozza csapdahelyzetbe a kormány. 3. Így kerülheti meg Fico az államfőt.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Finta Márk

1. Ha a gazdák A-t mondanak, mondják ki a B-t is

Valóban nem égett semmi, és kirakatok sem törtek be minden idők legnagyobb szlovákiai  gazdatüntetésén, épp úgy, ahogy azt Emil Macho, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kamara (SPPK) vezetője megígérte. S azzal, hogy a nagyobb városok aszfaltját traktorkerekek taposták, valóban sokak ingerküszöbét átütötték a gazdák követelései.

Mit akarnak a gazdák? Megtudta a kényes városi nép, miközben az autójában ült a lépésben haladó vagy álló forgalomban, és volt ideje kigúglizni, mi is az az ugaroltatás, és mi a gond vele. Az ízlésesen berendezett irodákban ülők kávéjukat szürcsölgetve, és a közlekedési híreket hallgatva megtudták, hogy az agrárélet nemcsak kemény munka a jó levegőn, hanem sok óra görnyedés az Excel-táblák, a kérvények és a dokumentációk felett.

A gyerekek nevetve tapsoltak az egyébként tényleg lenyűgöző látványt nyújtó traktorsornak, miközben anyu elolvasta, mi baj az ukrán termények behozatalával, apu pedig kiböngészte, hogy késnek az agrártámogatások.

A többségnek mindez új volt, mert nem értenek az agráriumhoz. És sokan a kényelmetlenség ellenére abszolút szolidárisak voltak a gazdákkal – mert számukra is világossá vált, valóban van gond az agrárszektorral, és fájóan keveset beszélünk róla.

Csakhogy vannak olyan dolgok is, melyek a tüntetésen nem hangzottak el.

Miről nem esik szó? Nem hangzott el például az, miért is igyekszik az Európai Unió zöldíteni az agráriumot. Pedig erről is érdemes beszélni: az EU nem a gazdák önkényes vegzálása miatt szigorít a szabályokon, hanem azért, mert valahogy védeni kell a biodiverzitást, és biztosítani kell a fenntartható élelmiszerbiztonságot.

Az erről szóló reformokat gyakran épp az a Copa-Cogeca nevű lobbicsoport fékezi, amely a legnagyobb gazdákat tömöríti, és amelyhez a szlovákiai tüntetést szervező SPPK is tartozik. S épp az átlagosan több mint 400 hektáron gazdálkodó nagygazdaságok a rugalmatlanabbak – miközben az átlagosan 20 hektáron gazdálkodó családi cégek azok, melyek jobban képesek védeni a biodiverzitást. Őket azonban a nagygazdaságok igyekeznek kiszorítani.

S hogy miért fontos erősíteni a környezetvédelmet és biodiverzitást? Elég válasz, hogy a gazdatüntetést minden idők legmelegebb februárjában tartották, mikor voltak olyan napok, amikor a hőmérséklet 10 fokkal volt magasabb a szokásosnál? Esetleg hogy 2019-ben a tesztelt földek 83 százaléka tartalmazott peszticid-maradványokat Európában? Ami a tüntetésen nem hangzik el, épp az, mit tudnak tenni a nagygazdák, hogy ezt megállítsák – ha az EU szabályai nem jók.

Aztán itt van a bürokrácia kérdése. Ennek mértéke tényleg abszurd – bár nem teljesen indokolatlan. Hiszen Szlovákia épp egy olyan ország,  ahol rendszeres a botrány az agrárkifizető ügynökségen, “grófasszonyok” vesznek fel agrárdotációkat régi, aszfaltozott repterekre, és az EU-s pénzeket az olasz maffia oldalága csapolgatja kedvére.

Az adminisztratív terhek enyhítésével kapcsolatban konszenzus van, ahogy abban is, hogy a helyi terményekre

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fico-kormány

Mezőgazdaság

Napunk newsfilter

Robert Fico

Titkosszolgálatok

Tüntetés

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak