Napunk

Európának és a világnak Ukrajna győzelmére van szüksége

Háború Ukrajnában 2022–2024. Fotó N - Vladimír Šimíček
Háború Ukrajnában 2022–2024. Fotó N – Vladimír Šimíček

Ez a háború nem a Nyugat és a világ többi részének szembenállásáról szól. Ukrajna támogatása nem a „Nyugat-barátsággal” egyenlő, hanem a háború és a megfélemlítés elutasításával, a kölcsönös tiszteleten alapuló nemzetközi kapcsolatok elve melletti kiállással, és az ukránok biztonsághoz és szabadsághoz fűződő jogainak támogatásával. Vélemény.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Dmitro Kuleba Ukrajna külügyminisztere
Josep Borrell az Európai Unió külügyi és  biztonságpolitikai főképviselője
és az Európai Bizottság alelnöke

2022. február 24. – a nap, amikor Oroszország több százezer főnyi csapattal lerohanta Ukrajnát. Egy geopolitikai földrengés kezdete. Európa két éve él a kontinens második világháború óta folytatott legnagyobb agressziós háborújának árnyékában, amelynek atrocitásai borzalmasak és kíméletlenek.

Amit Oroszország művel, az nem más, mint a 19. századi birodalmi és gyarmati agresszió klasszikus példája. Ukrajna pedig tűri a szenvedést úgy, ahogyan azt már előtte sok ország tűrni kényszerült. Oroszország számára ez a háború soha nem Ukrajna semlegességéről, NATO-tagságáról, az oroszajkú lakosság védelméről vagy egyéb más, mondvacsinált ügyről szólt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök többször is kijelentette, hogy az ukrán nemzet mint olyan nem létezik, és az ukrán identitás egy mesterséges kreálmány. Ez a háború kizárólag egy független ország megsemmisítéséről, területeinek elfoglalásáról, és egy olyan nép fölötti hatalom visszaszerzéséről szól, amely a saját kezébe vette a sorsát. Oroszország birodalmi törekvései bizonyára nem ismeretlenek azon nemzetek számára, amelyek korábban gyarmati uralom és elnyomás alatt álltak.

Nem csak Ukrajnáról szól

Az Ukrajna elleni orosz agresszió következményei nem álltak meg Európa határainál. A háború kihat az élelmezésbiztonságra, az energiaárakra, és súlyos dezinformációs és politikai destabilizációra törekvő kampányok kísérik. Ténylegesen az egész világra hatást gyakorol. Putyin egy egyre inkább tranzakciókon alapuló világot hoz létre. Afrikába telepítette a Wagner-csoportot, puccsokkal destabilizált más országokat, és éheztetéssel fenyegetve gyakorolt gazdasági nyomást: olyan gabonát kínált, amelyet ő maga tett nehezen elérhetővé az ukrán földek szisztematikus felégetésével, tárolóépületek lerombolásával és fontos tengeri exportútvonalak lezárásával.

A háború és annak következményei tehát minden országot érintenek. Ha Oroszország nyeri meg a háborút,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Orosz–ukrán háború

Oroszország

Ukrajna

Vlagyimir Putyin

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak