Napunk

A hazugság semmit sem old meg. Szedjük össze a bátorságunkat és legyünk őszinték a pszichológussal

Illusztráció - M. O. és Midjourney
Illusztráció – M. O. és Midjourney

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Juli Fraga pszichológus cikke, melyet a The Washington Post engedélyével közlünk.

Amikor az egyik páciensem beismerte, hogy a jó szándék vezette, mikor hazudott nekem, nem lepődtem meg. A terápia a titkok megosztására szolgál, de pszichológusként tisztában vagyok vele, hogy néha nehéz igazat mondani.

Az új kapcsolatokban a legtöbbünk igyekszik mindent jól csinálni. Gyakran olyankor tartjuk fontosnak a pozitív önreprezentációt, amikor attól félünk, hogy a másik ítélkezni fog felettünk.

A terápián ez ahhoz vezethet, hogy azt mondjuk, hogy jól érezzük magunkat, mégha ez nincs is így. Vagy azt mondjuk a terapeutánknak, hogy soha nem éltünk függőséget okozó szerekkel, noha iszunk és dohányzunk. Mások pedig azt mondják, hogy túlságosan elfoglaltak és stresszes az életük, az igazság azonban az, hogy az is gondot okoz, hogy felkeljenek az ágyból.

Az ilyen hazugságok szégyenteljesnek hangozhatnak, de a terápián való hazudozás nem egy szörnyű tett, és nem is megy ritkaságszámba. Például egy több mint 500 résztvevő bevonásával készült tanulmány azt mutatta, hogy a résztvevők több mint 90 százaléka legalább egyszer már hazudott a terapeutájának.

Leggyakrabban színlelésről volt szó, úgy tettek, mintha tetszenének nekik a terapeuta javaslatai, tagadták a bizonytalanságukat és zárójelbe tették a saját szenvedésüket.

A terapeutával való beszélgetés bátorságot igényel, a megnyílás pedig sérülésekhez vezethet. Az igazság elhallgatásának azonban ára van. Egy kutatás arról számol be, hogy emiatt a terápia kevésbé hatékony, és a páciensek gyakrabban szakítják meg idő előtt.

Az egyik páciensemnek azt mondtam, hogy a fibrózisa nem egy olyan dolog, ami miatt szégyenkeznie kéne, hanem valami olyasmi, ami megérdemli, hogy az emberek megértést tanúsítsanak felé. Rá kellett jönnünk, miért olyan nehéz számára erről beszélni.

Ha hasonló helyzetben van, nincs egyedül.

A cikkben azokról a gyakori okokról olvashat, amelyek miatt az emberek hazudnak a terapeutájuknak és arról is, mi erre a megoldás.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Emberi kapcsolatok

Mentális egészség

Pszichológia

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak