Napunk

Országos gazdatüntetés: több mint kétezer traktorral blokkolják a forgalmat

Gazdatüntetők Pozsonyban. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Gazdatüntetők Pozsonyban. Fotó N – Tomáš Benedikovič

A szlovákiai gazdák tüntetésükkel a nyugat-európai társaikhoz csatlakoztak, a demonstráció elsősorban az EU tervezett intézkedései ellen szól.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Cikkünk frissül.

A Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kamara (Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, SPPK) és a Szlovákiai Agrárkamara (Agrárna komora Slovenska) csütörtöki megmozdulásával csatlakozott a szerte Európában tüntető gazdákhoz és élelmiszeripari termelőkhöz, hogy kifejezzék elégedetlenségüket az EU agrárpolitikájával. Az előzetes várakozások szerint a 9 órakor indult demonstráción 4000 gazda és több mint 2200 mezőgazdasági nehézgép vesz részt.

A tiltakozás első-, másod- és harmadrendű utakat is érint, emellett két határátkelőt – egyet a cseh–szlovák, illetve egyet a lengyel–szlovák határon – blokkolnak.

A Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kamara (Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, SPPK) becslése szerint az országos gazdatüntetés valóban mintegy 2200 traktor részvételével indult meg.

Az általuk és a Szlovákiai Agrárkamara (Agrárna komora Slovenska) által szervezett tiltakozó megmozdulásba dél-szlovákiai gazdák is bekapcsolódnak. Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara elnöke a hét elején a Napunknak elmondta, hogy a határ menti régiókban összesen 340 traktor lesz jelen Agrárkamara részéről.

Arról, hogy pontosan melyik régiókat érintik a tüntetések, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kamara Facebook-oldalán lehet tájékozódni.

Az érsekújvári demonstrációra Richard Takáč földművelésügyi miniszter is ellátogatott. A szervezők a tárcavezetőt ugyanakkor nem hívták meg a megmozdulásra, hogy ezzel is megőrizzék annak apolitikus jellegét.

Foto N – Tomáš Benedikovič

A gazdatüntetés céljai

A nagyobb mezőgazdasági termelőknek EU-szerte egy közös céljuk van, mégpedig az európai zöld megállapodás részét képező agrárreform megakadályozása.

A demonstrálók négy fő követelést fogalmaztak meg az elsősorban az EU ellen irányuló megmozdulás előtt. Elsősorban azt szeretnék elérni, hogy az Európai Bizottság vizsgálja felül azokat, az ún. zöld megállapodás keretében megfogalmazott lépéseket, amelyekkel egészségesebb élelmiszerek környezetbarát módon történő előállítását szeretnék elérni. Érvelésük szerint az agrárreformot tárgyalóasztal mellől, megfelelő hatástanulmányok nélkül akarja végrehajtani az EB.

A második megfogalmazott követelés az „extrém” bürokrácia csökkentése.

Harmadik pontjukban pedig azt követelik, hogy állítsák le az olyan mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek behozatalát, amelyekre nem ugyanazok a környezetvédelmi és bürokratikus szabályok vonatkoznak, mint az EU-ban – ezzel elsősorban az Ukrajnából érkező mezőgazdasági terményekre és árukra utalnak.

A negyedik követelés a késő agrártámogatások kifizetésének felpörgetése.

A losonci közlekedési vállalat tájékoztatása szerint Rimaszombatban a városi és a helyközi autóbusz-közlekedést is érinti a gazdatüntetés, mivel a traktorok vonulásának útvonala több megállót is érint. Az autóbuszok nem tudnak megállni a Kishonti (Malohontská) a Fábry és a Jánošík utcai megállókban, ezért 10:30 és 12 óra közötti időszakra ideiglenes menetrend került bevezetésre.

A traktoros gazdák megállították a forgalmat a cseh-szlovák határon, Hodonín-Holics határatkelőnél is. Az itt tiltakozó cseh és szlovák gazdákat Magyarországról és Lengyelországból érkezett gazdák is támogatták a jelenlétükkel.

Pozsonyban nem sokkal 11 óra előtt a traktoros gazdák menete az Európai Bizottság szlovákiai képviseletének székhelye elé érkezett. Az első traktort Emil Macho, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kamara vezette. A képviselet Védcölöp utcában (Palisády) található székhelyénél tartott sajtótájékoztatón kijelentette: „Az EU egy csodálatos projekt, de rossz kezekben van.”

Szavai szerint a gazdákat nemcsak a brüsszeli bürokraták, de a szlovák politikusok is felesleges papírmunkával terhelik. A gazdák ezért a szlovák parlament előtt is megállnak tiltakozni.

Pozsonyban a gazdák „Vissza a valósághoz” (Návrat do reality) címmel felhívást is átadtak az Európai Bizottság szlovákiai képviseletének. A felhívást a Copa-Cogeca összeurópai gazda-érdekképviselet csoporthoz tartozó agrárszövetségek képviselői közösen készítették el.

„Reméljük, hogy önök révén is enyhít néhány dolgon az Európai Bizottság, a jövőben pedig többet kommunikál velünk és meghallgat bennünket” – mondta az eseményen Emil Macho kamarai vezető.

„Az Európai Bizottság intenzíven kommunikál a gazdákkal az EU összes tagállamában” – válaszolta Ingrid Ludviková, az Európai Bizottság pozsonyi képviseletének sajtófőnöke.

„Néhány rövid távú intézkedés már az asztalon van. Ami a hosszú távú követelményeket illeti – különösen azokat, amelyek megkönnyítenék az adminisztratív eljárásokat -, azok a közeljövőben érkeznek. Folyamatosan tájékoztatni fogunk arról, hogy az Európai Bizottság mit lép ezen a téren.”

Az Európai Bizottság pozsonyi képviselete előtti tiltakozás után a gazdák a parlament épületéhez vonultak, ahol a szlovák politikusokhoz intéztek nyilatkozatot. Nem sokkal dél után véget ért a parlement előtti gyűlés, a jármúve a Sánc utca–Nagyszombati út–Bajkalská útvonalon át kezdték el elhagyni a főváros területét.

Európai Bizottság

Európai Unió

Környezetvédelem

Mezőgazdaság

Szlovákia

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak