Napunk

Napunk newsfilter: Ficóék még a Kuciak-gyilkosság évfordulóján is magukat láttatják áldozatként

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Körelmélet. 2. Fegyverként forgatott félelemkeltés. 3. Erik Kaliňáknak ez most nem jött össze.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Finta Márk

1. Körelmélet

Az idő lapos kör, mondja Rust Cohle nyomozó a True Detective első évadában, miután összelapított egy sörösdobozt. Az unott és kiábrándult zsaru egyik cigarettáról gyújt a másikra, hiszen körbe-körbe járunk. Összeér az alfa és az omega, saját farkába harap a kígyó, minden más csak illúzió.

Ezt érzik sokan Szlovákiában is. Nemcsak most, Ján Kuciak és Martina Kušnírová halálának hatodik évfordulóján, hanem úgy általában is. Az önmagukba forduló ciklusok bilincsét. Hogy úgyis mindig visszatérünk az origóba, és kezdődik minden elölről – előbb vagy utóbb.

Lapos kör I. Ha egy populista hatalom be akarja magát betonozni, a kommunikációját épp erre a gondolatra építi fel. Saját pótolhatatlanságát hangsúlyozza, azt, hogy úgy van jól, ahogy van. Hogy a pont, ahol összeér a kezdet és a vég, az a legbiztonságosabb, és érdemes visszatérni – bármi, ami letérítene minket a körpályáról, az káros, veszélyes. Folytatni kell a dervistáncot.

Ez mutatkozott meg abban is, hogyan reagáltak a kormánypárti politikusok arra, hogy ma van Ján Kuciak és Martina Kušnírová halálának hatodik évfordulója. A kormányülés után a miniszterek – mindenki habitusa szerint – ugyanazt mantrázták, ugyanazt üzenték. Tragédia a gyilkosság, de hát ilyen az élet, a dolog lezárult, menjünk tovább róni a köröket.

Jozef Ráž közlekedésügyi miniszter csak a sajtóból hallott a hatodik évfordulóról.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fico-kormány

Ján Kuciak

Napunk newsfilter

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak