Napunk

„Most ismét úgy vélik, hogy bármit megtehetnek” – üzenték Ján Kuciak és Martina Kušnírová szülei. A hat évvel ezelőtti kettős gyilkosságra emlékezett az ország

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

Több mint 40 városban emlékeztek meg ma este Ján Kuciak és Martina Kušnírová halálának hatodik évfordulójáról. „Ma úgy érezzük, mintha Ján és Martina meggyilkolásával semmi sem változott volna Szlovákiában. A régi idők visszatértek“ – írták a Za slušné Slovensko kezdeményezés szervezői. A tényfeltáró újságíró és jegyese halálára egyebek mellett Pozsonyban, Kassán, Rimaszombatban, Losoncon, Léván, Rozsnyón, Érsekújvárban, Komáromban és Nagymihályban is emlékeztek, külföldön pedig például Prágában, Brünnben, Brüsszelben, Párizsban, Koppenhágában, valamint a kanadai Vancouverben is szerveztek kisebb megmozdulásokat.

Kuciak és Kušnírová édesanyja, Zlatica Kušnírová is kritikával illették a Büntető törvénykönyv módosítását, amelyet a negyedik Fico-kabinetnek sikerült elfogadtatnia a parlamenttel. „Számomra a Büntető törvénykönyv módosítása azt jelenti, hogy az, aki eleget lop, kivásárolhatja magát, és még marad is neki bőven. Hol van itt az igazság?“ – tette fel a kérdést Jozef Kuciak.

Az újságírók képviseletében Balog Beáta, a SME főszerkesztője és Matúš Kostolný, a Denník N főszerkesztője mondott beszédet. A szomorú évfordulóról a szlovákiai médiumok vezetői emellett nyílt levélben is megemlékeztek. „Hat év telt el a gyilkosság óta, de olyan, mintha csak tegnap történt volna. Soha nem hátrálunk meg. Soha nem hallgatunk el“ – olvasható a közleményben.

Hat év után Robert Fico ismét miniszterelnök. Ismét célpontot csinál az újságírókból és veszélyezteti a sajtószabadságot, mondta a pozsonyi megemlékezésen Pavol Szalai, a Riporterek Határok Nélkül munkatársa. „A családjaik nem adták fel a szabadság és a demokrácia érdekében vívott harcot. Ezért nekünk sincs jogunk feladni“ – mondta a két meggyilkolt fiatal családjának címezve.

Katarína Koščová énekesnő szerint Szlovákiának leginkább összefogásra van szüksége. Úgy véli, fontos, hogy egy pillanatra elfelejtsük azt, ami elválaszt minket. Koščová szerint azokban a dolgokban, amelyekben nem értünk egyet, tiszteletet kell tanúsítanunk. Ne adjuk fel, akkor se, ha a legrosszabb, a legbutább és a legsötétebb dolog kormányoz, amit ez a társadalom életre tudott hívni, mondta Richard Stanke színművész. „Két fiatal, Ján és Martina halálára emlékezünk, azért jöttünk, hogy támogassuk a szüleiket a gyermekeik elvesztése okozta fájdalomban. Soha nem felejtjük el őket“ – fogalmazott Stanke.

Zuzana Petková, az Állítsuk meg a korrupciót (Zastavme korupciu) alapítvány munkatársa beszédében a 2016-os évet idézte fel, amikor Ján Kuciakkal egy forrásukkal találkoztak, aki egy pozsonyi vállalkozó és az állam között zajló, gyanús üzletről informálta őket. „Ahogy előtte már sokszor és utána is, az ügyről beszámoltunk a nyilvánosságnak. Akkor semmi sem történt. Ma ez az ember korrupció miatt áll bíróság előtt. A Büntető törvénykönyv módosítása után már nem kell ott állnia. Az ügye elévül“ – mondta Petková, aki hosszú ideig dolgozott Ján Kuciakkal.

Megemlékezés Pozsonyban 2024. február 21-én. Fotó – Napunk

Emlékezőtehetség nélküli ország

Péterfi Szonya nyugdíjas újságíróként szolidaritásból jött ki a ma esti pozsonyi tüntetésre, rajta kívül számos volt és jelenlegi újságíró érezte kötelességének, hogy a hatodik évforduló alkalmából, akár Budapestről is, itt legyen Pozsonyban.

„Azért is itt vagyok, hogy kifejezzem nemtetszésemet azzal szemben, ami ebben az országban történik. Igaz, hogy elítéltek egy gyilkost, de a felbujtó szabadon mászkál. Ez pedig szembe köpése a családnak, a hozzátartozóknak és a jóérzésű embereknek is. Nem tudom, hová vezet ez a politika, de abban biztos vagyok, hogy ennek nem lesz jó vége” – mondta Péterfi Szonya.

Az Új Szó és a Vasárnap korábbi újságírója szerint ennek a nemzetnek nincs emlékezőtehetsége, csak ezzel magyarázható, hogy

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Ján Kuciak

Komárom

Pozsony

Rimaszombat

Tüntetés

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak