Napunk

Az akné nemcsak a bőr, hanem gyakran a lélek megbetegedése is. A bőrorvos elmondja, hogyan törődjünk az arcbőrünkkel

Illusztrációs fotó - Polina Kovaleva/Pexels
Illusztrációs fotó – Polina Kovaleva/Pexels

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Az akné többtényezős betegség és nem foghatjuk rá egy tábla csokira vagy egy kekszre, mondja Karolína Baumgartnerová, aki a pozsonyi Laser centrum Paracelsi egészségügyi intézményben dolgozik.

„A páciensek gyakran hallják a kozmetikustól vagy a családtagjaiktól, hogy: Ne edd azt a csokit, mert kipattogsz tőle! A mai korban azonban, amikor rengeteg embernek van étkezési zavara, nem tartom helyesnek az ilyen »jótanácsokat«” – magyarázza az interjúban.

Noha az aknét sokan egy tipikus kamaszkori bőrbetegségnek tartják, ezzel a problémával gyakran felnőtt nők is felkeresik. „Gyakran 25–30 éves nőkről van szó, akiknek már karrierjük és családjuk van” – mondja az orvos.

A bőrbetegségekkel és az arcápolással az Instagram-profilján is foglalkozik.

Az interjúban beszél arról is:

  • miért nem tűnik el feltétlenül az akné a pubertáskor lecsengésével;
  • hogyan függ össze az akné a lelki egészséggel;
  • hogyan ápoljuk az aknés bőrt és mikor forduljunk bőrgyógyászhoz;
  • mit okozhat a pattanások kinyomása és mit tegyünk helyette;
  • hogyan segíthet az akné kezelésében a hormonális fogamzásgátló.

Az akné szó hallatán a legtöbb ember egy pattanásos arcú tinédzsert képzel el. Az aknénak azonban több típusa is van a súlyosságától és a kialakulásának okától függően. Ön melyik típussal találkozik a leggyakrabban?

Az aknéról az emberek azt gondolják, hogy pattanásaik csak a zsíros arcbőrű tinédzsereknek vannak. Ezért mindenki azt gondolja, hogy a pubertáskor végével az akné is elmúlik. Ez azonban egyáltalán nem szabályszerű. Noha a tinédzserek egy nagy csoportot alkotnak, a leggyakrabban a felnőtt nők keresik fel a rendelőmet. Gyakran 25–30 éves nőkről van szó, akiknek már karrierjük és családjuk van.

Más okok miatt alakul ki a felnőttkori akné, mint a tinédzserkori?

Az akné egy többtényezős betegség, ami mögött különböző okok állhatnak, és nem létezik csak egyetlen egy ok, ami miatt kialakul. Vannak olyan páciensek, akik pubertáskoruk óta küzdenek az aknéval és felnőtt korukban sem tudnak megszabadulni tőle, a másik csoportot leginkább nők alkotják, akiknél az akné 25–30 éves korban jelenik meg. Ez az akné típus leggyakrabban a hormonális akné közé tartozik.

Illusztrációs fotó – Anna Nekrashevic/Pexels

Hogyan nyilvánul meg a hormonális akné? Van okunk amiatt aggódni, hogy valami nincs rendben a hormonális rendszerünkkel?

Ezt acne feminariumnak is nevezzük, mert leggyakrabban a felnőtt nőket érinti. A nőknél a leggyakrabban az állon és az állkapcson jelenik meg az akné, de ugyanígy megjelenhet az arc vagy a test többi részén is, mint a homlokon vagy a dekoltázson.

Ez leggyakrabban bőr alatti pattanásokként nyilvánul meg. Nem kell, hogy olyan gennyes felületük legyen és gyakran bőr alatt bújnak meg. Az akné ezen formája mellé azonban még másik forma is társulhat. Például ha a páciensek nem a megfelelő kozmetikai termékeket használják, az acne comedonica, tehát az eltömődött pórusok vagy fekete pontok (mitesszerek) is megjelenhetnek.

Hiba lenne azonban azt gondolni, hogy egy hormonális aknéban szenvedő páciensnek hormonzavara van. A legtöbb páciensnek teljesen normális a hormonális profilja, ezért ezt a kivizsgálást nem tartom automatikusan szükségesnek. Ez nagyon egyénfüggő, és az aknén kívül más olyan tünetek is vannak, amelyek azt jelezhetik, hogy valami nincs rendben a hormonokkal. Ilyen például a fokozott szőrnövekedés.

Az acne feminarum nem egyenlő a hormonális zavarral. A pácienseknek ezért azt mondom, hogy ez azokra a hormonális változásokra való fokozottabb érzékenység, amelyek a menstruációs ciklus természetes velejárói. A hónap során a hormonok szintjei változnak, ami hatással van a fokozottabb faggyútermelésre. A bőr állapota gyakran a menstruáció előtt is rosszabbodik.

A férfiakat is sújtja a hormonális akné?

A felnőtt férfiak közül sokkal kevesebben küzdenek ezzel, a felnőttkori akné sokkal gyakrabban sújtja a nőket (még akkor is, ha az akné a pubertáskorban a fiúknál gyakoribb). A férfiak esetében az akné gyakran a nem megfelelő kozmetikum használatával, esetleg a sporttal függ össze. A jégkorongosoknak például gyakran van aknéjuk azokon a helyeken, amelyek a sisak alatt vannak. A férfiak gyakran küzdenek az úgynevezett body acneval, amely a sportolás közbeni műszálas anyagok viselésével és az izzadással függ össze.

Illusztrációs fotó – Pexels

Hogyan kezelik az acne feminarumot?

Ez egy nagyon egyéni dolog és a kezelést mindig egy részletes anamnézisnek kellene megelőznie. A terápiát személyre szabjuk. Leggyakrabban hatékony helyi kezelést alkalmazunk, súlyosabb esetekben a teljes kezelést is fontolóra vesszük. Ez azonban a konkrét állapottól függ. A kezelés a bőrápolási rutin módosításában rejlik. Ezt a standard kezelést egészítik ki a modern, gépek által végzett kezelések, amik közé például a különböző lézerek vagy a mikrotűs rádiófrekvenciás kezelés tartozik, ezek azonban nem találhatók meg minden rendelőben.

Az akné hátterében nem csak egyetlen egy ok áll, és csak ritkán sikerül pontosan megállapítani, miért alakul ki

Az aknét általában az arcon található nagy pattanásokként képzeljük el. Hogyan nyilvánulhat még meg?

Az akné egy változatos klinikai képpel rendelkező bőrbetegség. Nincs két olyan páciens, akinek ugyanolyanok lennének a klinikai leletei. Az akné legenyhébb formái az eltömődött pórusokban nyilvánulnak meg, amit acne comedonicának, a köznyelven fekete pontoknak, nagy fehér pattanásoknak neveznek.

Aztán ott vannak a gyulladásos típusú aknék, amiket a súlyosabbakhoz sorolunk. Ezeket gennyes vagy gyulladt pattanások jellemzik, mint a papulák (bőrképződmények a bőr felülete alatt) és a pusztulák, amik tulajdonképpen gennyes papulák. Néhány páciensnél az akné fájdalmas is lehet, nagy csomók – nodusok formájában. Ezek mélyen a bőr alatt találhatók és később a felszínre kerülnek, abszcesszusok keletkeznek mellettük (összegyülemlik a genny) és általában hegesedéssel gyógyulnak. Az akné következményeiről, tehát a hegesedésről, a hiperpigmentációról és a gyulladás utáni kivörösödésről sem szabad megfeledkeznünk.

Milyen okai vannak az akné kialakulásának a fiataloknál és a felnőtteknél?

Az akné kialakulásának nem csak egy oka van és

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Egészség

Mentális egészség

Nők

Tinédzserek

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak