Napunk

Soha nem hallgatunk el. Tartozunk Ján Kuciaknak

Fotó N - Vladimír Šimíček
Fotó N – Vladimír Šimíček

A szlovákiai médiumok vezetői nyílt levélben emlékeznek meg Ján Kuciak és Martina Kušnírová hat évvel ezelőtti meggyilkolásáról.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Hat évvel ezelőtt meggyilkolták a kollégánkat, Ján Kuciakot és menyasszonyát, Martina Kušnírovát. Megölték, mert a korrupcióról írt és azoknak az embereknek a csalásairól, akik a Robert Fico vezette állam védelmét élvezték.

Az újságíró-gyilkosság az egész társadalmat megrendítette. Az emberek megértették, hogy ha megtámadnak egy újságírót, azzal mindannyiunkat támadnak meg. Robert Ficónak távoznia kellett a hatalomból, és úgy tűnt, hogy az ő korszaka véget ért. Ma újra itt van és újra az újságírókat támadja.

A gyilkosság óta eltelt hat év nem volt elég Ficónak, hogy tanuljon a történtekből. Sőt, most még jobban bekeményített. A számára kényelmetlen újságírókat közellenségnek kiáltotta ki. Nem hajlandó válaszolni a kérdéseikre, és az álhírgyártókat részesíti előnyben. Egy olyan propagandagépezetet akar kiépíteni, mint amilyen Orbán Viktoré.

Újra céltáblát csinál az újságírókból, és rájuk irányítja szavazóinak dühét. Nem Fico rendelte meg a Ján Kuciak elleni gyilkosságot, de politikailag felelős azért a környezetért, amelyben valaki azt gondolhatta, hogy megúszhatja egy újságíró meggyilkolását. Felelős azért, hogy az olyan emberek, mint Marian Kočner, mentességet élveztek, és lophattak, másokat zsarolhattak, lefizethettek, fenyegetőzhettek és valószínűleg akár gyilkosságokat is megrendelhettek. A Fico-kormányzat maffiarendszere nélkül ez nem lett volna lehetséges.

Fico most igyekszik megerősíteni az emberei védelmét, el akarja foglalni a rendőrséget, befolyásolni akarja az ügyészséget és a bíróságokat. Az általa keresztülvitt új Büntető törvénykönyv bagatellizálja a korrupciót, árt az áldozatoknak és amnesztiában részesíti Fico embereit.

Mi újságírók vagyunk, és nem az a feladatunk, hogy harcoljunk a politikusok ellen. Írnunk kell azonban a kudarcaikról, a hazugságaikról és a gaztetteikről. Ez nem csinál belőlünk ellenségeket. Ez közszolgálat: az igazság keresésére törekszünk, mert tartozunk ennyivel Ján Kuciaknak, Martina Kušnírovának és a családjaiknak.

Hat év telt el a gyilkosság óta, de olyan, mintha csak tegnap történt volna. Soha nem hátrálunk meg. Soha nem hallgatunk el.

Balog Beáta, SME
Peter Bardy, Aktuality.sk
Matúš Kostolný, Denník N
Lukáš Diko, ICJK
Štefan Hríb, týždeň
Filip Minich, Refresher
Marcela Šimková, Hospodárske noviny
Martin Dargaj, SITA
Miroslava Kernová, O médiách
Jaroslav Vrábeľ, Korzár
Lucia Okšová, Forbes
Peter Dlhopolec, The Slovak Spectator
Lucia Yar, Euractiv
Radoslav Blažek, MY
Szalay Zoltán, Napunk
Igor Gressner, Šport
Nyerges Csaba, Új Szó
Gazdag József, Vasárnap

Független újságírás

Ján Kuciak

Média

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak