Napunk

Nagymácséd nem felejtette el egészen Ján Kuciakot és Martina Kušnírovát

Kuciak és Kušnírová egykor volt háza helyén ma egy kereszt áll. Fotó N - Vladimír Šimíček
Kuciak és Kušnírová egykor volt háza helyén ma egy kereszt áll. Fotó N – Vladimír Šimíček

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Ólomszürke az ég Nagymácséd felett.

Álldogálunk a Nyárfa utcában, mintha csak véletlenszerűen dobott volna le minket valaki a faluvégre. A cipőm orrát bámulom, a csendes esőtől fekete aszfalt repedéseit veszem számba, na meg a kerítés tövében megbújó gyomot. Zavarban vagyok.

Most járok itt először, de sokszor elképzeltem ezt a helyet. Azt, ami valaha állt itt, a kerítésen túl. Az öreg, lapos tetejű házat, a csendes utcában, amelyet csak a Google Street View-on, na meg a sajtófotókon és videókban láttam. A lyukacsos díszkőből rakott kerítést, a kis melléképületeket. A levegő ízét és illatát.

Sokszor elképzeltem ezt a helyet, ahol két olyan ember élt, akiket nem ismertem. A helyet, ahol ez a két ember meghalt – és halálukban megismertem őket. Ján Kuciak és Martina Kušnírová. A képzeletemben pedig mindig épp olyan szürke volt az ég, mint most.

A kerítés mögött már nincs ház. Csak az üres telek ásít bele a februárba. Nem létezik a melléképület, ahol a gyilkos meglapult, nincs már meg a szoba, ahol a jeges tekintetű exkatona kivégezte Martina Kušnírovát, s nem létezik a pincefeljáró sem, ahol Ján Kuciak életét vette el.

Átok arra, aki ellopja a Ján és Martina emlékére itt hagyott tárgyakat. Fotó N – Vladimír Šimíček

Talán az ősi csataterek olyanok, mint a Nyárfa utca Nagymácsédon.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Ján Kuciak

Kuciak-ügy

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak