Napunk

Pellegrini blokkolja a Büntető törvénykönyv módosítását, a Hlas képviselője azt sugallja, hogy ez szándékos

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A Büntető törvénykönyv módosításának a törvénytárban való megjelenését Peter Pellegrini, a parlament és a Hlas elnöke akadályozza. A módosítást Zuzana Čaputová államfő múlt pénteken írta alá, de még mindig nem tették közzé a törvénytárban, pedig általában a következő munkanapon ez meg szokott történni.

Čaputová már az Alkotmánybírósághoz fordult az ügyben.

A módosítás mérsékli a csalók, tolvajok és korrupt személyek büntetését, megszünteti a különleges ügyészséget, de lerövidíti az elévülési időt is több bűncselekmény esetében, és ha az Alkotmánybíróság nem dönt a hatályának felfüggesztéséről március 15-ig, a büntetési tételek mérséklése, valamint az elévülés lerövidülése visszafordíthatatlan lesz.

Azt, hogy Pellegrini még mindig nem küldte el a módosítást, szóvivője, Patrícia Medveď Macíková erősítette meg a Denník N-nek. Arra a kérdésre, hogy a parlament megküldte-e a dokumentumot, azt válaszolta: ezt a törvényben meghatározott határidőn belül megtesszük, és ugyanezzel a mondattal válaszolt arra a kérdésre is, hogy a parlament elnöke miért nem küldte még el a módosítást.

A Hlas frakciójának alelnöke, Samuel Migaľ azonban azt sugallja, hogy Pellegrini szándékosan teszi ezt. „Kifejezetten a parlament elnökének a kezében van, hogy mikor küldi publikálásra a törvényt a törvénytárba. Az államfő azt mondta, hogy taktikázni fog és taktikázik is, ezért nem értem, miért ne taktikázhatna a koalíció is” – mondta Denník N-nek Migaľ.

A képviselő közölte, hogy a törvény adta lehetőségeket figyelembe véve megküldik a módosítást. A parlament elnökének 21 napja van erre.

Pellegrini előtt Robert Fico miniszterelnök húzta az időt a módosítás törvénytárba kerülésével kapcsolatban, akinek hat napba telt, míg aláírta, és csak ezután juthatott el Zuzana Čaputová elnökhöz.

Az Akuality is felhívja a figyelmet arra, hogy

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fico-kormány

Peter Pellegrini

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak