Napunk

A fehér csokoládé olyan, mint a fehér kenyér. Egészségesebb-e valamelyik csokoládé, mint a többi?

Fotó - T' Amal/Unsplash
Fotó – T’ Amal/Unsplash

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Marlene Cimons cikke, amit a The Washington Post beleegyezésével közlünk.

A csokoládét sokan szeretik, hiszen megnyugszunk általa, finom és kellemes érzést nyújt.

De egészséges-e a csokoládé? Lehet az, ha a megfelelő fajtát választjuk.

Ez azért van így, mert az extrakeserű természetes csokoládé rengeteg flavonoidot tartalmaz (a polifenolok közé tartozó anyagot). A flavonoidok számos növényi terményben megtalálhatóak, beleértve a gyümölcsöket, a zöldségeket, a teát és a kávét.

Sok antioxidánst tartalmaznak, amelyek védik a sejtjeinket a rák, a szívbetegségek és egyéb megbetegedések kockázatát növelő káros szabadgyököktől.

Ezektől az előnyöktől azonban elbúcsúzhatunk, ha túl sokat fogyasztunk a nem megfelelő típusú csokoládéból.

Az általunk kedvelt csokoládék, beleértve azokat is, amelyeket piros, szív alakú csomagolásokban árulnak, valójában nem mások, mint ultrafeldolgozott édességek tele hozzáadott cukorral, tejjel, trópusi olajokkal, vagy épp tej- vagy fehér csokoládéval.

Ha túlzásba visszük az ilyen csokoládék fogyasztását, akkor gyomorégést, gyomorproblémákat tapasztalhatunk, és egy idő után pedig elhízás is fenyeget.

Mik azok a flavonoidok, és miért egészségesek

„Sok függ attól, milyen csokoládét fogyasztunk” – mondja Uma Naidoo táplálkozási pszichiáter és biológus, hivatásos séf és a This is Your Brain on Food: An Indispensable Guide to the Surprising Foods That Fight Depression, Anxiety, PTSD, OCD, ADHD and More (Így hat az étel az agyadra: Nélkülözhetetlen útmutató azokhoz a meglepő ételekhez, amelyek segítenek leküzdeni a depressziót, a szorongást, a PTSD-t, az OCD-t, az ADHD-t és más betegségeket) című könyv szerzője.

Egy édes csokiszelet nem ugyanaz, mint egy kocka extrakeserű természetes csokoládé. Az étcsokoládé, ha mértékkel fogyasztjuk, egészséges kiegészítője lehet a mindennapi étrendünknek.

A flavonoidok a kakaóbabban és a kakaóban találhatóak meg (angolul cacao beans és cocoa – a szerk.).

Ezt a két kifejezést gyakran összetévesztik, de valójában két különböző dologról van szó. A kakaóbabok gyümölcsök, amelyek fákon nőnek, míg a kakaó a babok porrá zúzásának a terméke. Ezt a csokoládé gyártása során pörkölik, cukrot és más adalékanyagokat adnak hozzá.

Számos tanulmány számol be arról, hogy a flavonoidok és az altípusaik, mint a flavonolok és a flavan-3-olok (más néven flavanolok – a szerk.) csökkenthetik a szívbetegségek, a magas vérnyomás és a cukorbetegség kockázatát. Ezen kívül hangulatjavítók és enyhíthetik a depresszió tüneteit.

A flavonoidok hozzájárulhatnak a kognitív képességek növeléséhez is, illetve ellensúlyozhatják a kognitív deficitet, amit az alváshiány okoz.

Egy nagy, placebo-kontrollált randomizált vizsgálat, amely a COSMOS (Cocoa Supplement and Multivitamin Outcomes) nevet kapta, azt vizsgálta, hogy a flavonoidok milyen hatással vannak a szív- és érrendszer egészségére.

A tanulmány ugyan nem mutatott rá arra, hogy hatással lettek volna a szívproblémák, mint például a szívroham kialakulására, azt viszont bizonyította, hogy csökkentek általuk a szívbetegségekkel kapcsolatos elhalálozások.

Telített zsírok és hozzáadott cukor nélkül 

Davide Grassi, az olaszországi L´Aquile Egyetem belgyógyászati professzora több kutatást is végzett a kakaó egészségre tett jótékony hatásáról és egyetért ezzel.

„A kakaó nem ugyanaz, mint a csokoládé, amit minden nap fogyasztunk – mondja. – A flavonoidok hasznosak az erekre, a teljes egészségre és csökkenthetik a szívproblémák és más krónikus megbetegedések kialakulásának kockázatát.”

Grassi azonban hozzáteszi, hogy fontos különbséget tenni

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Csokoládé

Egészség

Életmód

Táplálkozás

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak