Napunk

Napunk newsfilter: Pellegrini legyártotta a névjegyét – köztársasági elnöknek alkalmatlan

Zuzana Čaputová és Peter Pellegrini. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Zuzana Čaputová és Peter Pellegrini. Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Pellegrini már a látszatra sem ad. 2. Bolondos február: sapka, sál, kesztyű, isten véletek. 3. Derült, magyar égből NATO-csatlakozás, Kövér dönthet a svédekről.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. Pellegrini már a látszatra sem ad 

Az önálló Szlovákia demokratikus berendezkedésének egyik legfontosabb pillére recseg már jó ideje. Robert Fico az intézményességet és az alkotmányosságot kezdi ki. Időhúzó taktikázásával kigolyózná a köztársasági elnököt és az Alkotmánybíróságot, megfosztaná őket jogköreiktől, korlátozná őket abban, hogy hatáskörükből kifolyólag tegyék a dolgukat.

Már önmagában a Büntető törvénykönyv módosítását is nagy veszélynek érezték az állampolgárok, mindezt tízezrek tüntetéssorozata bizonyítja. Nem rángatta senki a tömeget a terekre, nem buszoztatták őket, nem gurult (sic!) hozzájuk külföldi pénz, maguktól jöttek, mert úgy érezték, fontos hallatni a hangjukat, fontos tudatni a kormánnyal, hogy az elfogadás előtt álló törvénycsomag nem egyeztethető össze a demokratikus jogrenddel.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök aláírta a Btk. módosítását és alkotmányossági vizsgálatra küldte, az mégsem jelent meg a törvénytárban, írtuk tegnap. Ma megtudtuk, hogy Peter Pellegrini, a parlament elnöke blokkolja a törvénytári megjelenést.

Miért teszi ezt Pellegrini? Az a gyakorlat, hogy az államfői aláírást követően másnap megjelenik a törvénytárban az adott törvény. Most azonban nem ez történt. Nem hanyagság áll a háttérben, hanem szándékos halogatás. Pellegrini azért húzza az időt, mert az Alkotmánybíróság csak olyan törvénnyel foglalkozhat, amelyik megjelent a törvénytárban.

Az a módosítás, amely tartalmazza a büntetési tételek és az elévülési idő csökkentését, a különleges ügyészség megszüntetését, tehát minden olyan intézkedést, amelyet az egykori, jelenlegi és jövőbeni bűnözők örömmel fogadnak, különösen fontos Fico és köre számára. Ezt a törvénycsomagot a koalíció gyorsított eljárásban fogadta el.

Arról, hogy Pellegrini időhúzása mögött milyen szándék van, nyíltan fecsegett a Hlas-frakció alelnöke, Samuel Migaľ, aki kikotyogta, ha az államfő taktikázhat, akkor miért ne tehetné ugyanazt a koalíció is. Csakhogy nem erről van szó. Az államfő az állampolgárok jogaiért és az adekvát büntetési tételekért küzd, a koalíció pedig a saját elítélt, megvádolt, meggyanúsított embereit akarja a lehető leggyorsabb, legegyszerűbb módon megmenteni, közben nem törődnek a járulékos károkkal.

Mennyi ideje van Pellegrininek, és mire elég ez?

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Alkotmánybíróság

Klímaváltozás

Magyarország

Napunk newsfilter

NATO

Peter Pellegrini

Svédország

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak