Napunk

Napunk newsfilter: Épül Fico birodalma, egyeseknek Kánaán, másoknak szívás

Robert Fico, Tibor Gašpar és Marek Para ügyvéd. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Robert Fico, Tibor Gašpar és Marek Para ügyvéd. Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Bödör tét nélkül ülhet a tárgyaláson – Ficóék munkája beérni látszik. 2. Čaputová az Alkotmánybírósághoz fordult a Büntető törvénykönyv módosítása ügyében. 3. A magyar kormány szuverén módon volt érzéketlen az amerikai szenátorokkal.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Beke Zsolt

1. Bödör tét nélkül ülhet a tárgyaláson – Ficóék munkája beérni látszik

Második kísérletre sikerült ma elkezdeni a fő tárgyalást Norbert Bödör oligarcha ügyében, akit azzal vádolnak, hogy ötvenezer euró kenőpénzt adott át két exrendőrnek, Bernard Slobodníknak és Marián Kučerkának.

A megvesztegetés célja az volt, hogy 2016-ban ne emeljenek vádat az egykori smeres gazdasági miniszter (ma a parlament hlasos alelnöke), Peter Žiga rokona ellen. Az ügyben az említett két exrendőrt már elítélték amiatt, hogy kenőpénzt vettek át Bödörtől. Már csak Bödört kellene elítélni azért, mert kenőpénzt adott át nekik.

Slobodník vádalkut kötött, így négy év felfüggesztettet kapott, Kučerkát tíz és fél évre, valamint vagyonelkobzásra ítélték jogerősen ez és más ügyek együttes ítéleteként. Azóta Bosznia-Hercegovinában kért menedéket, és ma kiderült, hogy a rendőrség „taktikai okok” miatt levette a körözöttek listájáról.

De ha életbe lép a Büntető törvénykönyv módosítása, akkor Bödör megússza az ügyet. Lényegében ez volt Fico negyedik kormányának célja. A másik meg az, hogy a jövőben is megússza. A harmadik, hogy ne is derüljenek ki ilyen ügyek. A negyedik pedig az, hogy ne tudja meg a nyilvánosság, ha kiderülnek.

Az első három cél elérése már lényegében közel van. Ha megszállják a rendőrséget és a titkosszolgálatokat, akkor nem fognak kiderülni az ügyek, ahogy történt Fico korábbi kormányzása alatt. Ehhez már csak Pavol Gašpar kinevezése van hátra.

A Büntető törvénykönyv módosításával, már ha sikerül kitaktikázni, hogy életbe lépjen, kifizetődő lesz a korrupció, hiszen akár negyedmilliós kenőpénzért is akkora büntetés jár majd, főleg, ha a bűnös „jól van bekötve”, mint egy üveg konyak ellopásáért a közértben. Pár hónap felfüggesztett.

A múltbeli ügyek aktáit pedig lehet tologatni addig, míg el nem évülnek.

A nyilvánosság elkerüléséért is harcot indított Fico, nemcsak az alternatív média helyzetbe hozásával, és a mérvadó médiumok ignorálásával, hanem azzal is, hogy vasárnap kemény törvényt ígért a politikával foglalkozó civilek ellen. Az igazságügy-minisztérium ma már indoklás nélkül meg is szüntette a civileknek kiírt, emberi jogokra célzott pályázatát.

Robert Fico barátjaként Bödör magabiztosan hárítja a bűnösségét, a vádalkut is elutasítja. Pedig az ügyben született két ítéletet nézve elég valószínűtlen, hogy ártatlan. Ha a két exrendőr kenőpénzt kapott, akkor azt valakinek át is kellett adni.

De Bödörnek emellett nem kis ügyekben kell bíróság elé állnia vagy folyik ellene eljárás. Bíróság előtt kell védenie magát a mezőgazdasági dotációk terén zajló korrupcióval kapcsolatos Marhapásztor-ügyben, amelyben csak kenőpénzre tíz millió euró ment el. Tibor Gašparral együtt az Ezékiel 7-ügyben is eljárás folyik ellene, de a Tisztítótűz-ügyben is érintett.

Mai vallomásában Slobodník arról beszélt, hogy anno fokozatosan azt kezdte érezni, hogy Bödör az az ember, aki bizonyos esetekben irányítja a rendőröket, vagy javaslatokat tesz arra, hogy mivel foglalkozzon a rendőrség – prominens ügyekről volt szó, amiket

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Alkotmánybíróság

Fico-kormány

Jogállamiság

Korrupció

Napunk newsfilter

NATO

Orbán Viktor

Robert Fico

Zuzana Čaputová

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak