Napunk

Alekszej Navalnij magányos halála. Putyin üzent az ellenségeinek, jobb lesz, ha vigyáztok

Alekszej Navalnij a berlini klinikán, miután felépült a novicsok-mérgezésből. Fotó - TASR/AP
Alekszej Navalnij a berlini klinikán, miután felépült a novicsok-mérgezésből. Fotó – TASR/AP

A despota tragédiája az, hogy vég nélkül kell harcolnia. Minél több vért ontanak, annál több vérnek kell még folynia. Vélemény.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A szerző amerikai–orosz politológus

Alekszej Navalnij, a Krem kritikusa 2013-ban koholt büntetőeljárásokkal nézett szembe, akkor felidéztem, ahogy a dédapám, Nyikita Hruscsov szovjet vezető Oroszországot egy tésztával teli tálhoz hasonlította. „Beledugod a kezed, egészen az aljáig”, és „amikor a kezed először kihúzod, egy kis lyuk marad utána.” Utána azonban „a szemed előtt” a tészta visszatér az eredeti „szivacsos, felfújt alakjába”. Navalnij halála egy távoli arktiszi büntetőtáborban, több mint tíz évvel később, azt mutatja, hogy nagyon kevés dolog változott.

Kitalált és valódi bűncselekmények

A börtön, ahol Navalnij meghalt különösen brutális. A „Sarki farkas”, ahogy nevezik, egy fagyos gulág erőszakos bűnözők számára. Csakhogy Navalnij – korrupcióellenes ügyvédként és bloggerként – nem arról volt ismert, hogy erőszakos lett volna. 2013 óta védekezett a sikkasztás koholt vádja ellen, de ami miatt a büntetőtáborba került, az a próbaidő megszegése, az állítólagos csalás és a bíróság megsértése volt. A börtönben aztán több büntetést is begyűjtött konstruált vádak alapján, egyebek mellett a szélsőségesek támogatását is.

Navalnij valódi bűne persze az volt, hogy veszélyt jelentett Vlagyimir Putyin elnökre. A 2011-es manipulált parlamenti választások elleni tüntetések vezetése óta, az orosz elit korrupciójának vizsgálatán át a Putyin leváltására tett kísérletig (az elnökválasztáson, amiből kizárták), megtörhetetlen volt a Putyin és köre ellen vezetett majd két évtizedes kampánya során.

Több bírósági eljárás sztálini stílusban zajlott, a céljuk az volt, hogy az igazságosság illúzióját keltsék és egyben eltüntessék a kritikust a választólapokról és a televíziók képernyőiről. Természetesen a sztálini éra eljárásai nagyban használták a halálbüntetést (és a gulágot), ami Navalnijt egyetlen esetben sem fenyegette, bármit is találtak ki ellene – legalábbis hivatalosan nem.

Putyin a tettes

Az orosz büntetés-végrehajtás azt állítja, hogy az ellenzéki képviselő egy séta során elvesztette az eszméletét és a mentőszolgálat minden erőfeszítése ellenére nem sikerült őt újraéleszteni. Navalnij azonban sem előző nap, amikor egy online bírósági tárgyaláson vett részt, sem egy nappal előtte, mikor az ügyvédje látogatta meg, nem érezte magát rosszul. Ez nem jelenti azt

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Alekszej Navalnij

Oroszország

Vlagyimir Putyin

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak