Napunk

Elemzők Orbán évértékelőjéről: A tényleges elszámolás helyett újra csak a jogszabályok mögé bújt

Orbán Viktor évértékelő beszéde a Várkert Bazárban 2024. február 17-én. Fotó - MTI/Koszticsák Szilárd
Orbán Viktor évértékelő beszéde a Várkert Bazárban 2024. február 17-én. Fotó – MTI/Koszticsák Szilárd

A kegyelmi botrány, benne Novák Katalin és Varga Judit lemondása, megzavarta a Fidesz európai és önkormányzati választási kampányát, állítják a Napunk által megszólaltatott elemzők.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Először szólalt meg nyilvánosan a több magasrangú fideszes politikus bukásához vezető kegyelmi ügy kirobbanása után Orbán Viktor magyar miniszterelnök. A szombati kormányfői évértékelőn Orbán kitért Novák Katalin és Varga Judit lemondására, illetve közéletből való távozására, de a kormány felelősségéről az ügy kapcsán nem ejtett szót.

A beszédet két szakértő segítségével elemeztük. Főbb megállapításaik:

  • Orbán arra nem adott választ, miért kapott kegyelmet K. Endre;
  • a saját felelősségét nem ismerte el, habár önkritikát tanúsított;
  • a jobboldal morális erényeit hangsúlyozta, de a pénteki tüntetést nem említette;
  • ismét ígéretet tett a svéd NATO-csatlakozás ratifikálására;

Novák Katalin nem volt a helyszínen

„Látványos első mondat lett, hogy Orbán Viktor kiemelte a két korábbi fideszes államfőt, és rávilágított, hogy Novák Katalin nincs ott” – értékeli a Napunknak a beszédet Nagy Zsolt politológus, az ELTE ÁJK doktorandusza, a Polémia Intézet tagja. „A szokásos anekdoták helyett rögtön a legkeményebb témával kezdett, és reagált a két lemondásra. Kiemelte, hogy Novák személyes hibájának tartja az esetet, Orbánnak nem volt köze hozzá, Varga Juditnak pedig törvényszerűen, de igazságtalanul kellett lemondania. A lemondás okát még megmondta – a társadalom nem fogadta el a kegyelmet –, azonban ő sem tudott választ adni a tényleges kérdésre, azaz arra, hogy miért kapott kegyelmet K. Endre. A tényleges elszámolás helyett újra csak a jogszabályok mögé bújik Orbán: teljes revíziót és új törvénycsomagot nyújtanak majd be.”

Nagy Zsolt szerint látszik, hogy a jogiasítással és az új köztársasági elnök mihamarabbi megválasztásával próbálják a problémát letudni. Az ellenzéknek elemi érdeke lesz minden terepen fenntartani a témát és nem visszaengedni a gyeplőt a Fidesznek. Bár az új államfő neve nem hangzott még el, az talán kizárásra ad okot, hogy Varga Mihályt továbbra is a gazdaság élén szeretné látni Orbán, tehát őt ki lehet húzni a potenciális nevek listájáról.

A tüntetésről hallgatott

A politológus úgy véli, az is beszédes volt, hogy

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Magyarország

Novák Katalin

Orbán Viktor

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak