Napunk

Ivan Korčok Komáromban: Nem fogom azt mondani a magyaroknak, hogy szeressék Trianont. De legyen empátiánk

Ivan Korčok és Ludwig Bagin Komáromban. Fotó - Napunk
Ivan Korčok és Ludwig Bagin Komáromban. Fotó – Napunk

Sosem jutunk előre, ha a történelmünk túszai leszünk, mondta a szlovák–magyar kapcsolatokról komáromi kampányeseményén Ivan Korčok államfőjelölt. Korčok beszélt a Büntető törvénykönyvről, Szijjártó Péterről, Trianonról és a kisebbségi törvény körüli huzavonáról is. Helyszíni riport.

Kissé unott arckifejezéssel nézi a szemben lévő áruház falát Milan Rastislav Štefánik szobra a komáromi Matica-ház előtt. Ilyen a szoborlét: mozdulatlanul nézi végig, hogyan változik minden körülötte, hogyan vetkezi le a város a régi gúnyáját, és öltözik át valami újba.

Ugyanígy nézte végig, hogyan változott a szlovák–magyar viszony is az évek során. Látta, hogyan vonulgattak előtte a Hlinka-gárda egyenruháiba öltözött fiatal kopasz szlovák legények, akik ugyanolyan fiatal és kopasz magyar kollégáikkal ordítoztak egymásra.

Majd pár évvel később látta, hogyan barátkoznak ugyanott, ugyanezek a szlovák és magyar, immár kicsit idősebb, de ugyanannyira kopasz urak, és keresnek közös ellenségeket, zsidókat, romákat, gyíkembereket.

Ha a szobor kicsit meg tudta volna mozdítani a fejét, látta volna, hogyan fordítják vissza Sólyom László magyar köztársasági elnököt a határon, vagy épp azt, hogyan rongálják meg ismeretlenek a háta mögött álló Matica-ház falán az emléktáblát. És ha eléggé hegyezte a fülét, hallhatta azt is, hogyan nevezi magyar tyúknak Ján Slota a turult, és csúnya póniknak a honfoglaló magyarok lovait.

Azóta azonban eltelt majdnem másfél évtized. Ebben a másfél évtizedben pedig nem történt még csak hasonló sem, csak a vakolat hullott csendesen a környező épületekről.

Fotó N – Tomáš Hrivňák

Aztán egy februári pénteken megjelent a Matica-házban Ivan Korčok, hivatását tekintve államfőjelölt, hogy meggyőzze a komáromiakat, válasszák meg őt az ország első emberének. Végre, valami izgalom – gondolhatta Štefánik szobra. Már csak azért is, mert Korčokról nem tudná eldönteni, miféle szerzet, ha mondjuk csak a járókelők véleményére hagyatkozna.

Ha egy olyan embert kérdezne, aki kizárólag a magyar kormány által finanszírozott szlovákiai magyar sajtót olvassa, az azt mondaná neki, hogy Korčok egy elvetemült hungarofób, szlovák soviniszta. Mások azt mondanák neki, hogy Korčok egy megveszekedett liberális amerikai ügynök, aki szét akarja verni a szuverén szlovák nemzeti kormányzást, és lehetővé tenné, hogy jenki katonák erőszakolják a szlovák lányokat és asszonyokat a Szliács környéki erdőkben.

S vannak, akik azt mondanák, hogy Korčok egy decens, visszafogott diplomata, aki gátat akar vetni annak, hogy az elvetemült kormány tönkretegye a demokráciát és az orosz medve karjába rángassa Szlovákiát.

Szobor legyen a talapzatán, aki ki tud ezen igazodni.

Tisztázó körút

Utoljára akkor

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Államfőválasztás 2024

Ivan Korčok

Komárom

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak